Prvé body pre Slovákov, Američanov zdolali 4:2

SITA
7.5.2012 21:36

Slovenskí hokejoví reprezentanti získali na 76. majstrovstvách sveta v helsinskej Hartwall Arene prvé tri body do tabuľky H-skupiny, keď v pondelok večer zdolali výber USA 4:2. V sedemnástom vzájomnom súboji dosiahli Slováci iba piaty triumf, tretí po sebe.

Prvé body pre Slovákov, Američanov zdolali 4:2
SITA

Skóre duelu otvoril už v 47. sekunde obranca Graňák, ktorý pretlačil puk do bránky po peknej akcii L. Hudáčka. Na rozdiel dvoch gólov zvýšil v 16. min Radivojevič, ale o 37 sekúnd neskôr skorigoval obranca Faulk. Tretí gól Slovákov pridal šesť sekúnd pred prvou sirénou Sekera. V druhej časti sa hra odvíjala zväčša pred brankárom J. Lacom, ale šance boli na oboch stranách. Na rozdiel jedného gólu znížil v presilovke o dvoch korčuliarov Paul Šťastný. V III. tretine Slováci nevyužili štvorminútovú presilovku, no bodku za duelom dal gólom do prázdnej bránky Šatan. 

Výsledok - H-skupina:
USA - Slovensko 2:4 (1:3, 1:0, 0:1)
Góly: 16. Faulk (Okposo, Slater), 39. Paul Šťastný (Pacioretty, Fowler) - 1. Graňák (L. Hudáček), 16. Radivojevič (T. Kopecký, Handzuš), 20. Sekera (Bližňák), 60. Šatan 
Vylúčení: 3:3 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Johansson, Lärking (obaja Švéd.) - Puolakka (Fín.), Šeľanin (Rus.), 3948 divákov

Zostavy
USA: Howard - Fowler, J. Johnson, Faulk, Goligoski, Petry, Butler, Braun - Ryan, Paul Šťastný, Pacioretty - Okposo, Slater, Lasch - Atkinson, Abdelkader, Palmieri - Dwyer, Thompson, Crabb - J.T. Brown 
Slovensko: J. Laco - Sekera, Baranka, Graňák, Chára, Starosta, Vydarený, Sersen - Radivojevič, Handzuš, T. Kopecký - L. Hudáček, Surový, Šatan - Tatar, J. Mikúš, Michel Miklík - Marcel Haščák, Bližňák, Bartovič 

Lepší začiatok si slovenský tím nemohol proti Američanom želať. Hneď v prvej minúte naskočil na ľad L. Hudáček, rýchlosťou naňho nestačil brániaci J. Johnson. Puk síce neskončil v bránke, ale pod gólmanom Howardom, obranca Graňák ho však dotlačil do siete a v 47. sekunde poslal Slovákov do vedenia. Gólový okamih potvrdil aj videorozhodca. Američania mali nebezpečné kontry, v 5. min Okposo prenechal puk medzi kruhmi Faulkovi, no ten mieril tesne vedľa. Neskôr sa slovenský brankár J. Laco viackrát vyznamenal, keď najprv vychytal Atkinsona a neskôr aj Okposa a Palmieriho. Druhý gól slovenského mužstva pridal v 16. min Radivojevič, keď potiahol puk do útočného pásma a trafil presne do ľavého horného rohu Howardovej bránky. O 37 sekúnd neskôr síce obranca Faulk prudkou strelou znížil, ale tesne pred koncom úvodnej časti Sekera spomedzi kruhov upravil na 3:1 pre Slovensko.

Na začiatku druhej časti unikol Radivojevič, ale jeden z vracajúcich sa obrancov mu v rozhodujúcom okamihu zdvihol hokejku a zo šance nebolo nič. Potom rozhodcovia nemali dôvod prerušiť hru počas dlhých ôsmich minút, niekoľko dobrých zákrokov predviedol gólman J. Laco, keď vychytal Ryana aj Palmieriho. V 38. min sa po ľavej strane pretlačil do útočnej tretiny L. Hudáček, puk dotiahol až do bránkoviska súpera, ale odtiaľ ho Lasch poslal do bezpečia. Vzápätí mohol skórovať aj Šatan, no z jeho príležitosti nebolo nič. Prišli však vylúčenia Starostu s Bartovičom a americký útočník Paul Šťastný ukrojil zo slovenského náskoku.

Na začiatku III. tretiny mal šancu Abdelkader, puk z jeho hokejky len tesne minul Lacovu bránku. Vzápätí putoval na trestnú lavicu na štyri minúty Atkinson, no Slováci nedokázali vážnejšie ohroziť súperovho gólmana. V 50. min trafil Paul Šťastný z uhla ľavú žŕdku a z protiútoku po strele Surového nedokázal skórovať L. Hudáček. V 55. min takmer vyrovnal Atkinson, J. Laco s Graňákom však vyriešili nepríjemnú situáciu. Gólovú poistku slovenského mužstva mal v 57. min na hokejke Michel Miklík, ale podľa videorozhodcu puk nebol v bránke. Sedemdesiat sekúnd pred koncom odkorčuľoval brankár Howard na striedačku a víťazný gól Slovákov strelil do prázdnej bránky Šatan. 


Finland_Ice_Hochokejkey_World_Championships-39a48df8448a401298198e5d7105636b.jpg

Tabuľka H-skupiny:

1. Kanada 3 2 0 1 0 14:9 7 
2. Švajčiarsko 2 2 0 0 0 8:3 6 
3. Fínsko 2 2 0 0 0 2:0 6 
4. USA 3 1 1 0 1 14:10 5 
5. Slovensko 3 1 0 0 2 6:6 3 
6. Francúzsko 3 1 0 0 2 10:17 3 
7. Bielorusko 2 0 0 0 2 2:4 0 
8. Kazachstan 2 0 0 0 2 4:11 0

Vladimír Vůjtek (tréner SR): "Pomohol nám dobrý úvod. Podobne šťastný gól sme potrebovali. V predchádzajúcich dueloch sme mali príležitosti, ale nedokázali sme dať góly. Dnes sme sa presadili aj z pološancí. Chalanov sme upozorňovali, aby chodili viac do bránky, výraznejšie sa tlačili na tečované puky, aj keď nie vždy to vyjde. Ak nechýba vo výkone odvaha, potom padajú aj góly. V závere sme stavili na najskúsenejších hráčov, držali sme výsledok. Sme radi, že sa nám to podarilo. Michal Handzuš naplnil naše očakávania, priniesol do mužstva potrebný pokoj a popri Zdenovi Chárovi a Mirovi Šatanovi je ďalšou vodcovskou osobnosťou v tíme." 

Zdeno Chára (kapitán SR): "Bol to veľmi ťažký zápas, na víťazstvo sme sa museli dosť nadrieť. Mali sme dobrý začiatok, získali sme vedenie. V druhej tretine sme však trocha poľavili, Američania si vytvorili veľký tlak. Niektoré situácie sme mohli riešiť lepšie. Pred treťou tretinou sme si povedali, čo treba urobiť lepšie. Situácie sme riešili s chladnými hlavami a bolo to všetko v pohode. Hráme ako tím, spoločne víťazíme i prehrávame. Tento úspech má svoju cenu a my sa z neho tešíme. Teraz nás čakajú ďalšie zápasy, na ktoré sa musíme pripraviť." 

Miroslav Šatan (útočník SR): "Sme radi, že sme získali do tabuľky prvé tri body. Verím, že na záver sa nám toto víťazstvo bude počítať a pomôže nám. Prvá tretina bola z našej strany najlepšia. Aj keď sme hrali včera náročný zápas a Američania oddychovali, v úvode sme ich zaskočili, dali sme góly a položili sme nimi základ úspechu. Dúfam, že sa ešte budeme zlepšovať v presilovkách. Dnešný výkon bol veľmi dobrý. Ukázali sme srdiečko, bojovnosť. Aj predchádzajúce výkony boli dobré, ale nemali sme body. Ak podáme podobný výkon ako dnes, s Kazachstanom by sme nemali mať problém." 

Ján Laco (brankár SR): "Mali sme dnes aj trocha šťastia, ale to sme potrebovali. Odohrali sme dobrý zápas. Súboje s Fínmi i s Američanmi boli náročné, včera sme nedokázali dať gól. Dnes sme hrali skvele, mali sme príležitosti a využili ich. Opäť sme si všetci pomáhali, čo je dôležité." 

Andrej Sekera (obranca SR): "Od brankára cez obrancov až po útočníkov to bol z našej strany skvelý tímový výkon. Navzájom sme sa povzbudzovali a konečne sme dali aj góly. V dnešnom hokeji je nutné často strieľať, najmä keď je ´závar´ pred bránkou. Bol to základ môjho gólu. Dnes sme sa snažili o častú streľbu a jednoduchý hokej. Američania hrali priamočiaro a rovnako jednoducho, museli sme pozorne čistiť priestor pred Lacom a nedávať im možnosti na streľbu." 

Branko Radivojevič (útočník SR): "Pri mojom góle sme išli dvaja na jedného s Andrejom Sekerom. Videl som, že je trocha vzadu a brankár mierne vykorčuľoval, tak som skúsil strelu. Chvalabohu, že to tam padlo. Už sme boli trocha nervózni, lebo sme nehrali zle, ale nemali sme body a nedávali góly. Američania majú kvalitný tím. Dnes nás podržal Jano Laco. Nemôžeme však lietať v oblakoch, musíme rýchlo zabudnúť na toto víťazstvo a sústrediť sa na ďalšie zápasy."

Viac informácií o Majstrovstvách sveta v hokeji sa dozviete na našej podstránke MS 2012

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok