Slovensko reaguje na kauzu špióna aktom, ktorý doteraz nevyužilo

TA3 TASR
28.3.2018 12:46

Slovensko povolá svojho veľvyslanca v Rusku domov na konzultácie. Po stredajšom rokovaní vlády to oznámil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Podľa jeho slov ide o vážny diplomatický akt, ktorý sa za 25 rokov nevyužil.

Slovensko reaguje na kauzu špióna aktom, ktorý doteraz nevyužilo
SITA/AP

Skripaľa a jeho dcéru otrávili 4. marca v juhoanglickom mestečku Salisbury nervovoparalytickou látkou novičok vyvinutou v sovietskych laboratóriách. Obaja sa nachádzajú v kritickom stave. Moskva pred dvoma týždňami vyhlásila, že na vývoji jedu pracovalo Česko, Británia či Švédsko a Slovensko. Česko aj Švédsko si vtedy ruských veľvyslancov predvolali, Slovensko tak urobilo až 27. 3.

Britská premiérka Theresa May vyhlásila, že za otravou stojí Rusko. Podľa šéfa britskej diplomacie Borisa Johnsona môže byť za útokom priamo Vladimír Putin. Británia už reagovala vyhostením 23 ruských diplomatov. V pondelok sa k Británii pridali ďalšie krajiny Európskej únie, ale aj Kanada, Ukrajina či Austrália. USA vyhostia 60 diplomatov a zatvoria ruský konzulát v Seattli. Z krajín Visegrádskej štvorky je Slovensko jedinou krajinou, ktorá ruského diplomata nevyhostí. Rusko vinu kategoricky odmieta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok