Grécki konzervatívci zlyhali pri tvorbe vlády,na rade je ultraľavica

SITA, TA3
7.5.2012 22:05

Lídrovi gréckej konzervatívnej Novej demokracie (ND) Antónisovi Samarásovi, ktorého strana zvíťazila v nedeľňajších parlamentných voľbách, sa v pondelok nepodarilo vytvoriť vládnu koalíciu. Mandát na zostavenie vlády sa teraz presúva na druhú najúspešnejšiu stranu, ktorou je Koalícia radikálnej ľavice (SYRIZA).

"Robil som, čo sa dalo, ale bolo to nemožné," vyhlásil po rokovaniach s lídrami jednotlivých parlamentných strán Samarás, ktorý už o neúspechu informoval prezidenta Carolosa Papouliasa. Ten by mal sformovaním novej vlády poveriť v utorok lídra ultraľavičiarov Alexisa Tsiprasa, ktorý chce podľa vlastných slov zostaviť ľavicovú koalíciu odmietajúcu tvrdé úsporné opatrenia a čerpanie záchranných úverov od EÚ a Medzinárodného menového fondu. "Vyčerpám všetky možnosti, aby som dosiahol dohodu, najmä s ľavými silami," vyhlásil Tsipras.

Nová demokracia vyhrala voľby so ziskom takmer 19 percent. Socialisti zo strany PASOK dostali 13,2 percenta zúčastnených voličov a strana sa tak prepadla až na tretie miesto. Ako druhá so ziskom 16,7 percenta skončila SYRIZA. Dve hlavné proreurópske strany ND a PASOK budú v gréckom 300-člennom parlamente disponovať 149 poslancami. Do zákonodarného zboru sa prebojovalo ešte päť menších politických subjektov. Patrí medzi ne aj neonacistický Zlatý úsvit, za ktorý hlasovalo sedem percent voličov a bude mu patriť 21 kresiel. Pravicoví Nezávislí Gréci budú mať 33 poslaneckých miest, Grécka komunistická strana 26 a Demokratická ľavica obsadí 19 kresiel. Strany, ktoré sú proti záchranným balíčkom spojeným s úspornými opatreniami, budú disponovať dokopy 151 kreslami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok