Pamiatku francúzskeho policajta si uctili stovky ľudí aj prezident

TA3 TASR
28.3.2018 13:20

Vo Francúzsku si stovky ľudí uctili pamiatku policajta, ktorý obetoval vlastný život za civilistku v rukojemníckej dráme z minulého týždňa. Tá sa odohrala v meste Trebes na juhozápade krajiny. Na smútočnej slávnosti sa zúčastnil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Na nádvorí Invalidovne v Paríži sa konal štátny smútočný akt na počesť plukovníka žandarmérie Arnauda Beltrama, ktorý utrpel smrteľné zranenie, keď sa pri islamistickom útoku v meste Trebes na juhu krajiny vymenil za jedného z rukojemníkov - ženu.

Za prejav hrdinstva bol Beltrame posmrtne povýšený do hodnosti plukovníka a bola mu in memoriam udelená aj hodnosť komandéra Čestnej légie, oznámil vo svojom smútočnom prejave francúzsky prezident Emmanuel Macron. Beltramov čin sa stal vo Francúzsku symbolom zmyslu pre povinnosť, obetovania, odvahy a hrdinstva. Mnohé mestá po tomto príslušníkovi žandarmérie už pomenovali ulice či námestia.

Na smútočnom akte na nádvorí Invalidovne sa zúčastnilo niekoľko stoviek osobností z francúzskeho politického a verejného života, ako aj príbuzní ďalších troch obetí útokov islamistu Radouana Lakdima.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok