V Rusku vyhlásili štátny smútok, pochovali prvé obete požiaru

TA3 TASR
28.3.2018 13:18

V sibírskom meste Kemerovo sa konajú prvé pohreby obetí víkendového požiaru v nákupnom centre. O život prišlo celkovo 64 ľudí, z toho väčšina boli deti. Pre celú krajinu je vyhlásený štátny smútok. Vlajky sú stiahnuté na pol žrde.

Trojdňový smútok

Na celom území Ruska je vyhlásený štátny smútok za obete požiaru v nákupno-zábavnom centre v Kemerove, kde sa uskutočnia pohreby prvých 15 z najmenej 64 obetí požiaru. Väčšina obetí sú deti.

V celej krajine sú na pol žrde spustené štátne vlajky, boli zrušené zábavné programy a aktivity, a televízie a rozhlasové stanice zmenili svoj program. V mnohých mestách sa konajú smútočné zhromaždenia alebo pochody. V samotnom Kemerove je vyhlásený trojdňový smútok.

Kiná plné ľudí

V predvečer štátneho smútku sa v najmenej 20 veľkých mestách Ruska konali zhromaždenia občanov. Na mnohých z nich zaznela kritika na adresu úradov, ktoré svojím ľahostajným prístupom prispeli k tragédii, informovala agentúra Interfax.

Požiar v obchodno-zábavnom centre Zimná višňa vypukol 25. marca na najvyššom poschodí objektu, kde sa nachádzali kinosály. Keďže bola nedeľa, kiná boli plné ľudí, najmä detí. Prvá fáza vyšetrovania ukázala, že v obchodnom centre posledný týždeň nefungovala automatická požiarna signalizácia a zamestnanec bezpečnostnej služby po vypuknutí požiaru nezapol výstražný systém, ktorý by bol návštevníkov upozornil na bezprostredné nebezpečenstvo a nutnosť evakuácie.

Zadržali päť osôb

V rámci vyšetrovania bolo zadržaných päť osôb. V prípade štyroch z nich bola predĺžená vyšetrovacia väzba. O ich ďalšom osude sa rozhodne v priebehu stredy. Ruské médiá medzičasom s odvolaním sa na očitých svedkov informujú, že požiar si vyžiadal viac obetí, než sa oficiálne uvádza - na sociálnych sieťach sa šíri informácia, že v kemerovských márniciach je údajne až 300 tiel.

Podľa najnovších oficiálnych informácií sa obeťou požiaru stalo 64 ľudí. Úrady neevidujú nijaké hlásenia o nezvestných osobách. Identifikovaných je zatiaľ 27 tiel. Zranených bolo podľa agentúra RIA Novosti 76 ľudí; hospitalizovaných ich je 12. Ďalší zranení sa liečia ambulantne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok