Kauzu Skripaľ podľa Lajčáka sledujeme. Kľúčové budú reakcie Rusov

TA3 SITA
28.3.2018 10:22

Pozícia Slovenska vo vzťahu k incidentu v Salisbury podľa ministra zahraničia bola a zostáva jednoznačná - vyjadrujeme plnú solidaritu so Spojeným kráľovstvom, ktoré vnímame ako nášho strategického spojenca a partnera.

Kauzu Skripaľ podľa Lajčáka sledujeme. Kľúčové budú reakcie Rusov
SITA/Diana Černáková

Predvolali si veľvyslanca

Slovensko jednoznačne odsúdilo útok chemickou látkou na Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliu ako neakceptovateľné porušenie medzinárodných dohôd a vyzvali sme Moskvu, aby plne spolupracovala a vyvrátila podozrenia, že stojí za týmto útokom. To je náš konzistentný postoj, ktorý sme jednoznačne vyjadrili dvakrát na pôde Európskej únie a dvakrát na úrovni NATO, keď sme jasne deklarovali, že použitie chemických zbraní vnímame ako jednoznačné a neakceptovateľné porušenie medzinárodného práva. Povedal to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák na stretnutí s veľvyslancom Spojeného kráľovstva na Slovensku Andrewom Garthom.

Skripaľa a jeho dcéru otrávili 4. marca v juhoanglickom mestečku Salisbury nervovoparalytickou látkou novičok vyvinutou v sovietskych laboratóriách.

Rezort diplomacie si predvolal ruského veľvyslanca na Slovensku, ktorého požiadali o vysvetlenie k prípadu a vyvrátenie podozrení, že s odsúdeniahodným činom na území Spojeného kráľovstva malo Rusko čokoľvek spoločné. „Reakcie Ruskej federácie v najbližších dňoch ovplyvnia ďalšie kroky, ktoré sme v tejto veci pripravení zvážiť. Budeme pozorne sledovať proces a priebeh vyšetrovania prípadu a po vyhodnotení všetkých relevantných skutočností sme pripravení prijať aj ďalšie opatrenia,“ povedal Lajčák.

Ďalšie kroky závisia od vyšetrovania

"Slovenská republika s plnou vážnosťou vníma hodnotenie Spojeného kráľovstva, že za útokom je pravdepodobne Ruská federácia. Vyjadrujeme nádej, že zodpovedné britské orgány aj s pomocou špecialistov OPCW, ako aj vďaka požadovaným informáciám z ruskej strany, čo najskôr odhalia páchateľov činu a pôvod zbrane. Rovnako očakávame, že zodpovedné ruské orgány poskytnú v čo najkratšej dobe informácie, o ktoré požiadala britská strana. Toto očakávanie sme jasne komunikovali ruskému veľvyslancovi počas jeho predvolania v utorok," uvádza sa v tlačenej správe.

Rozhodnutie nevyhostiť Rusov bol prezidentovi Andrejovi Kiskovi vysvetľovať štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Lukáš Parízek. Pre médiá uviedol, že MZV za adekvátny krok považuje predvolanie si ruského veľvyslanca a ďalšie kroky budú závisieť od vyšetrenia prípadu a toho, či sa potvrdí, že za otravou stojí Kremeľ.

Verí, že sa Slovensko pridá

Prezident Kiska prostredníctvom svojho hovorcu Romana Krpelana zareagoval, že Parízkovo vysvetlenie považuje za nedostatočné a s doterajšími krokmi rezortu zahraničných vecí vyjadril nespokojnosť. Na rozhodnutie Slovenska nepridať sa k väčšine európskych krajín reagoval aj britský veľvyslanec na Slovensku Andy Garth. Ten sa vyjadril, že verí, že Slovensko sa napokon k európskym spojencom pridá a politikom pripomenul deklaráciu troch najvyšších ústavných činiteľov, ktorou deklarovali svoje proeurópske a proatlantické smerovanie.

Skripaľa a jeho dcéru otrávili 4. marca v juhoanglickom mestečku Salisbury nervovoparalytickou látkou novičok vyvinutou v sovietskych laboratóriách. Obaja sa nachádzajú v kritickom stave. Moskva pred dvoma týždňami vyhlásila, že na vývoji jedu pracovalo Česko, Británia či Švédsko a Slovensko. Česko aj Švédsko si vtedy ruských veľvyslancov predvolali, Slovensko tak urobilo až 27. 3.

Britská premiérka Theresa May vyhlásila, že za otravou stojí Rusko. Podľa šéfa britskej diplomacie Borisa Johnsona môže byť za útokom priamo Vladimír Putin. Británia už reagovala vyhostením 23 ruských diplomatov. V pondelok sa k Británii pridali ďalšie krajiny Európskej únie, ale aj Kanada, Ukrajina či Austrália. USA vyhostia 60 diplomatov a zatvoria ruský konzulát v Seattli. Z krajín Visegrádskej štvorky je Slovensko jedinou krajinou, ktorá ruského diplomata nevyhostí. Rusko vinu kategoricky odmieta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok