Kim navštívil Peking, potvrdila Čína. Rokoval o denuklearizácii

TA3 TASR
28.3.2018 06:24

Čínska vláda potvrdila, že severokórejský vodca Kim Čong-un navštívil Peking a stretol sa s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Išlo o prvú známu cestu Kima do zahraničia od jeho nástupu k moci v roku 2011 po smrti otca.

Neoficiálna návšteva

Oficiálna čínska tlačová agentúra Sinchua uviedla, že izolovaný vodca Kim uskutočnil neoficiálnu návštevu Číny od nedele 25. marca do stredy 28. marca. Čínsky prezident viedol rozhovor s Kimom vo Veľkej sále ľudu na Námestí Nebeského pokoja v Pekingu. Si potom so svojou manželkou Pcheng Li-jüan usporiadali banket pre Kima a jeho manželku Ri Sol-ču. Spoločne takisto sledovali umelecké vystúpenie.

Kim podľa agentúry Sinchua povedal počas návštevy čínskemu lídrovi, že Severná Kórea je "oddaná myšlienke denuklearizácie" Kórejského polostrova. "Je to náš pevný postoj - sme odhodlaní na denuklearizáciu polostrova, v súlade s vôľou zosnulého prezidenta Kim Ir-sena a zosnulého generálneho tajomníka Kim Čong-ila," povedal Kim Čong-un podľa Sinchuy.

Potreboval sa poradiť

Severná Kórea je "ochotná viesť dialóg so Spojenými štátmi a usporiadať summit oboch krajín," dodal severokórejský vodca. "Problém denuklearizácie Kórejského polostrova je možné vyriešiť, ak Južná Kórea a Spojené štáty zareagujú na naše snahy dobrou vôľou, vytvoria atmosféru mieru a stability, pričom podniknú progresívne a synchrónne opatrenia na zavedenie mieru," vyhlásil Kim.

Analytici tiež uviedli, že Kim pravdepodobne cítil potrebu poradiť sa s tradičným spojencom svojej krajiny, s Čínou, pred svojimi plánovanými stretnutiami s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom a šéfom Bieleho domu Donaldom Trumpom.

Ťažia ich sankcie

Aktívna ústretovosť Severnej Kórey prišla po nezvyčajne provokačnom roku, keď táto izolovaná krajina uskutočnila svoj dosiaľ najsilnejší jadrový test a tri skúšky medzikontinentálnych balistických rakiet skonštruovaných tak, aby zasiahli pevninu USA.

Vývoj situácie sa interpretuje ako zúfalá snaha Severnej Kórey narušiť vlastnú izoláciu a zlepšiť ekonomiku, keďže krajinu ťažia prísne medzinárodné sankcie. Čína je stále jediným veľkým spojencom KĽDR a hlavným poskytovateľom energie, pomoci a obchodu, čo drží severokórejské hospodárstvo nad hladinou.

Návštevy prebehli v tajnosti

Návšteva Číny je Kimovou prvou známou cestou do zahraničia od jeho nástupu k moci v roku 2011 a jeho stretnutie s čínskym lídrom je Kimovým prvým stretnutím so zahraničnou hlavou štátu.

Kimov otec, zosnulý severokórejský vodca Kim Čong-il, navštívil Čínu počas svojej vlády niekoľkokrát - naposledy v máji 2011, niekoľko mesiacov pred smrťou. Posledné návštevy Kim Čong-ila v Číne prebehli v tajnosti, pričom Peking potvrdil jeho prítomnosť až po tom, keď vodca prekročil vo vlaku hranicu a nachádzal sa už vo vlasti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok