Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Trojitý fotoaparát v Huawei P20 Pro kraľuje mobilnému foteniu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 3. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čínsky výrobca Huawei dnes počas akcie v Paríži predstavil nové modely smartfónov Huawei P20 a Huawei P20 Pro. Tie priťahovali pozornosť viacerými technologickými inováciami s dôrazom najmä na mobilné fotografovanie. Na tomto podujatí nechýbala ani naša redakcia a tak vám môžeme všetky zaujímavé funkcie priniesť ešte pekne za horúca.

Jednu z najväčších akcií v mobilnom biznise si pripravila čínska spoločnosť Huawei, ktorá vo francúzskom Paríži odhalila svoje najnovšie vlajkové lode Huawei P20 a Huawei P20 Pro. Nie nadarmo si výrobca vybral práve mesto módy.

P20tky totiž už na prvý pohľad zaujmú svojim elegantným dizajnovým prevedením s dôrazom na harmóniu. Smartfóny sa vyznačujú súvislým symetrickým tvarom so zaoblenými okrajmi vo všetkých smeroch. Dostupné budú v štyroch štýlových farbách. Prvá z nich nesie označenie Twilight a ide o špeciálnu povrchovú úpravu, kedy smartfón jemne mení farebné odtiene podľa uhla jeho naklonenia. Dámy určite poteší farebné prevedenie v ružovej zlatej a konzervatívnejší používatelia siahnu po polnočnej modrej alebo grafitovo čiernej farbe. Okrem toho si svoj smartfón môžete ešte viac prispôsobiť k svojmu obrazu prostredníctvom štýlových farebných tém v používateľskom rozhraní EMUI 8.1.

Nový model smartfónu Huawei P20 má 5,8 palcový RGBW FullView displej s pomerom strán 18 : 9, ktorý je so svojimi 770 nitmi údajne až o 23 percent jasnejší v porovnaní s Apple iPhone X. Model Huawei P20 Pro sa môže pochváliť 6,1 palcovým OLED FullView displejom s vysokým kontrastným pomerom 1 : 1 000 000 a až 105 percentami farebného spektra.

V oboch prípadoch výrobca do spodnej časti smartfónu zakomponoval jedno tlačidlo, ktoré slúži pre inteligentnú navigáciu v menu a zároveň v sebe ukrýva snímač odtlačkov prstov pre bezpečné odomykanie smartfónu. To je samozrejme možné aj prostredníctvom technológie rozpoznávania tvárí. V hornej časti displeja sa podarilo minimalizovať stredovú plochu s prednou kamerou, čím tak zostalo na oboch stranách oveľa viac priestoru pre zobrazenie množstva notifikácií.

Huawei P20 má napriek telu s hrúbkou len 7,65 milimetrov zabudovanú batériu s kapacitou 3 400 mAh. O niečo širší (7,8 mm) Huawei P20 Pro so 4 000 mAh batériou toho vydrží ešte o niečo viac. K celkovej výdrži dopomáha nízka spotreba displeja, ako aj energeticky účinný procesor Kirin 970. Čas potrebný na nabíjanie batérie pritom výrazne skráti technológia Huawei SuperCharge.

Čínskym vývojárom, v spolupráci s ikonickou značkou Leica, sa podarilo do nových modelov telefónov dostať až neuveriteľne inovatívnu kameru, ktorá pri fotkách aj videách za sebou s dlhším odstupom zanecháva aj Samsung Galaxy S9+, ktorý v tejto oblasti doteraz kraľoval.

Model smartfónu Huawei P20 získal nový duálny fotoaparát s rozlíšením 12 megapixlov pre farebné RGB snímky a 20 megapixlov pre monochromatické snímky. Svetelná citlivosť je f1.8 + f1.6 a veľkosť jedného pixla je až 1,55 mikrometra. Vďaka tomu na obrazový snímač prenikne viac svetla. Fotoaparát si tak poradí aj pri snímaní v slabých svetelných podmienkach, kedy odhalí úchvatné detaily a bohaté farby, ktoré boli v tme skryté aj pred samotným ľudským okom.

Parametre a schopnosti porovnateľné dokonca s profesionálnymi fotoaparátmi si prináša vlajková loď Huawei P20 Pro. Výrobca nás ohromil až trojitým zadným fotoaparátom s 8 megapixlovým teleobjektívom, 40 megapixlovým hlavným objektívom pre farebné snímanie v RGBW škále a 20 megapixlovým monochromatickým objektívom. Obrazový snímač má veľkosť 1 / 1,7 palca a je teda až o 125 percent väčší ako snímač v smartfóne Samsung Galaxy S9+.

Priam neuveriteľná je aj hodnota citlivosti ISO, ktorá sa vyšplhala až na 102 400, čiže rovnaká ako v prípade profesionálneho fotoaparátu Canon 5D Mark IV. Trojitý fotoaparát poskytuje ešte lepšie výsledky pri snímaní v slabých svetelných podmienkach ako jeho súrodenec v P20tke. Používateľ sa pri fotení nemusí so smartfónom až tak k objektu priblížiť vďaka výkonnému systému priblíženia. K dispozícii je 3x optický zoom, 5x unikátny hybridný zoom a 10x digitálny zoom.

Ani snímanie rýchlo sa pohybujúcich objektov nie je problém, o zaostrenie sa postará technológia 4D Predictive Focus. Ku kvalitným záberom prispieva inteligentná detekcia pohybu spolu s nulovým oneskorením spúšte. Hybridná stabilizácia obrazu zase pomôže pri snímaní fotografií a videí z ruky. V prípade nakrúcania videí určite poteší aj funkcia pre super spomalené videá pri rýchlosti 960 snímok za sekundu.

To, že zadné kamery v Huawei P20 a P20 Pro sú aktuálne najlepšie zo všetkých mobilných zariadení na svete potvrdil aj prestížny portál DxOMark Mobile.

Menej skúsení používatelia sa nemusia obávať, že ich fotografie a videá budú pôsobiť amatérsky. Vďaka procesoru Kirin 970 s dedikovaným NPU pre umelú inteligenciu získajú ich snímky profesionálny nádych. Umelá inteligencia dokáže rozpoznať viac ako 500 rôznych scenárov a objektov, podľa ktorých automaticky nastaví fotoaparát na tie najlepšie parametre a pomocnú ruku poskytne aj pri komponovaní záberov.

O svoje dojmy z nových smartfónov Huawei P20 a P20 Pro sa podelila aj londýnska módna fotografka Mel Bles: „Pri svojej práci sa snažím hľadať inovatívne cesty a to, čo vnímame okolo seba. Som ohromená schopnosťami kamery, ktorá je rýchla, spontánna a reaguje na svoje okolie. Bohaté farby a odozva kamery sú na veľmi dobrej úrovni aj v slabých svetelných podmienkach. Potešilo ma aj priblíženie a sýta čierna farba v monochromatickom režime.“

Fanúšikov selfie fotografií zase poteší predná kamera, ktorej rozlíšenie sa vyšplhalo až na 24 megapixlov. Vďaka tomu dokáže zachytiť drobné detaily, dobre funguje aj pri fotení proti svetlu a nechýbajú jej ani rôzne farebné a svetelné efekty pre zvýraznenie selfie záberu.

Smartfóny Huawei P20 a Huawei P20 Pro sú vybavené najnovším operačným systémom Android 8.1 spolu s používateľským rozhraním EMUI 8.1. Podporujú tiež aplikácie pre rozšírenú realitu a poteší aj implementácia hlasového asistenta Google Assistant s pridanými službami ušitými priamo na mieru pre tieto smartfóny.

Smartfón Huawei P20 je dostupný už od dnešného dňa za cenu 669 EUR. Model Huawei P20 Pro sa do predaja dostane od 6. apríla. Jeho maloobchodná cena bola stanovená na 849 EUR.