Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektromobil Eli Zero je ako stvorený na krátke jazdy v susedstve

Elektromobil Eli Zero je ako stvorený na krátke jazdy v susedstve
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 3. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci sa viacerí výrobcovia automobilov s elektrickým pohonom predháňajú v počte kilometrov, ktoré ich model dokáže na jedno nabitie batérie prekonať, mnohí ľudia vidia elektromobily ako ideálny dopravný prostriedok na krátke presuny v mestách a najbližšom okolí. A práve k tomu je predurčený aj najnovší elektromobil Eli Zero, ktorý sa radí do kategórie vozidiel NEV (Neighborhood electric vehicles), čo sú vozidlá navrhnuté pre kratšie jazdy pri nižších rýchlostiach vo vašom susedstve.

Nový mestský elektromobil Eli Zero je dvojmiestne vozidlo s menším úložným priestorom, ktoré dosahuje maximálnu rýchlosť len 40 km / h. Základný model dokáže za optimálnych jazdných podmienok prejsť na jedno nabitie batérie vzdialenosť približne 89 kilometrov, zatiaľ čo výkonnejšia verzia s prívlastkom Plus ukrojí až 137 kilometrov ciest. Oba modely disponujú lítiovou batériou značky Samsung, ktorá sa dá nabiť za 6 hodín z bežnej elektrickej zásuvky, alebo za 4,5 hodiny prostredníctvom nabíjacej stanice so zásuvkou štandardu J1772.

Elektromobil Eli Zero je navrhnutý pre krátke jazdy pri nižších rýchlostiach v blízkom okolí.

Vyľahčená hliníková karoséria má vysokú pevnosť a k nízkej hmotnosti vozidla prispievajú aj samotné dvere, ktoré sú vyrobené z jedného lisu tvrdeného termoplasitckého skla. Základný model Eli Zero váži len 398 kilogramov, zatiaľ čo Plusko v výkonnejšou batériou nabralo na 440 kilogramov. Relatívne dlhý dojazd aj pri použití menšieho počtu batériových článkov podporuje riadiaci systém vozidla, ktorý maximalizuje energetickú účinnosť, spolu s rekuperačným systémom brzdenia.

Elektromobily Eli Zero sú vybavené tempomatom, majú výklopné strešné okno, elektromagnetické brzdy, systém uzamknutia elektromotora proti krádeži a diaľkový zámok, ktorý odomkne dvere vozidla, keď sa k nemu blíži jeho majiteľ.

Nový mestský elektromobil Eli Zero je dvojmiestne vozidlo s menším úložným priestorom, ktoré dosahuje maximálnu rýchlosť len 40 km / h.

Šikovný mestský elektromobil Eli Zero sa dá predbežne objednať za 7 700 dolárov, pričom počet kusov za túto cenu je limitovaný na 100. Samozrejme za predpokladu, že sa vozidlo dostane do výroby, pretože spoločnosť Eli plánuje budúci mesiac spustiť start-up kampaň na portáli Indiegogo pre získanie potrebného množstva finančných prostriedkov. Maloobchodné ceny by sa mali pohybovať v rozmedzí od 9 900 do 10 900 dolárov, pričom dodávka prvých kusov je naplánovaná na december tohto roku.

Základný model dokáže za optimálnych jazdných podmienok prejsť na jedno nabitie batérie vzdialenosť približne 89 kilometrov, zatiaľ čo výkonnejšia verzia s prívlastkom Plus ukrojí až 137 kilometrov ciest.