Europoslanci diskutovali o správe po vražde Kuciaka

TA3 TASR
26.3.2018 23:24

Europoslanci z Výboru Európskeho parlamentu pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci a rozpočtového výboru diskutovali o správe delegácie oboch výborov vyslanej na Slovensko po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Informoval o tom na svojej webovej stránke EP.

Europoslanci diskutovali o správe po vražde Kuciaka
SITA/AP

Beňová opísala situáciu

Slovenská europoslankyňa Monika Beňová sa komisii za jej pôsobenie na Slovensku v súvislosti dvojnásobnou vraždou poďakovala a informovala o vývoji, ktorý po jej odchode v krajine nastal. "Dvanásteho marca rezignoval na svoju funkciu minister vnútra Robert Kaliňák, 14. marca podal demisiu predseda vlády SR Robert Fico a s ním aj celá vláda. Následne prezident SR poveril pána Petra Pellegriniho zostaviť novú vládu. Za nového ministra vnútra bol navrhnutý pán Tomáš Drucker a boli vykonané aj ďalšie zmeny," uviedla na margo zmien, ktoré od odchodu komisie EP zo Slovenska nastali.

"Chcela by som vás ešte informovať o tom, o čom som dnes hovorila s pánom premiérom aj pánom ministrom vnútra," povedala ďalej Beňová, pričom dodala, že minister vnútra SR je pripravený v krátkom čase predložiť do vlády a do parlamentu nový návrh zákona, ktorým sa bude riadiť voľba a menovanie nového policajného prezidenta a takisto voľba a menovanie nového predsedu alebo šéfa policajnej inšpekcie.

"19. marca generálny prokurátor SR požiadal prostredníctvom Europolu kolegov z Talianska, aby bol vytvorený spoločný vyšetrovací tím, ktorý by mal prispieť k čo najrýchlejšiemu vyriešeniu tejto veľmi smutnej udalosti, ktorá sa na Slovensku stala. A takisto predseda vlády, ak získa vláda dôveru v parlamente, pretože od piatka prebieha vlastne v Národnej rade, v slovenskom parlamente, predstavovanie novej vlády a diskusia k novej vláde. Takže ak získa vláda dôveru, má záujem predseda vlády Slovenskej republiky prísť na stretnutie s poslancami EP," povedala Beňová.

Aj o agrodotáciách

Stretnutie premiéra s europoslancami sa podľa Beňovej bude týkať aj využívania agrodotácií, ktorých prideľovaním sa zavraždený novinár vo svojich investigatívnych článkoch okrem iného zaoberal.

Osobitná kontrolná misia vyslaná EP navštívila Slovensko vo štvrtok a piatok 8. a 9. marca. V jej radoch boli členovia parlamentného výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci a rozpočtového výboru.

Misia bola vytvorená pre závažné podozrenia, že vražda slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej je spojená s podvodmi v oblasti európskych dotácií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok