Zeman si chce overiť podozrenie Ruska o nervovej látke novičok

TA3 TASR
26.3.2018 18:27

Český prezident Miloš Zeman nariadil Bezpečnostnej informačnej službe, aby zistila, či sa na území ČR nevyvíjala alebo neskladovala nervová látka novičok. Na Twitteri to podľa spravodajského servera Novinky.cz uviedol prezidentov hovorca Jiří Ovčáček.

Zeman si chce overiť podozrenie Ruska o nervovej látke novičok
SITA/AP

Pravdepodobne novičokom bol v anglickom meste Salisbury 4. marca otrávený bývalý ruský dvojitý agent Sergej Skripaľ a jeho dcéra Julija. Rusko v reakcii na podozrenia, že s tým má niečo spoločné, uviedlo, že látka mohla pochádzať aj zo ČR, SR, Švédska alebo Spojených štátov, čo predstavitelia všetkých uvedených krajín odmietli.

Poverenie je výsledkom Zemanovej pondelňajšej schôdzky s riaditeľom BIS Michalom Koudelkom na zámku v Lánoch. "Prezident republiky uložil BIS, aby zistila, či sa na území Českej republiky nevyvíjal alebo neskladoval plyn 'novičok', či už v priemyselných alebo vedeckotechnických zariadeniach," uviedol na webe Pražského hradu Ovčáček.

snimka_7f000001-1eca-28b0.png

Približne v rovnakom čase, keď Zeman hovoril s Koudelkom, český premiér v demisii Andrej Babiš oznámil, že ČR sa podobne ako celý rad krajín rozhodla vyhostiť troch ruských diplomatov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok