Unesený Američan sa na videu prihovoril Obamovi, prosil o život

TASR
7.5.2012 15:37

Na videu zverejnenom al-Káidou vyhlásil americký rukojemník Warren Weinstein, že ho zabijú, ak prezident Barack Obama nesplní požiadavky militantnej organizácie. "Môj život je vo vašich rukách, pán prezident," povedal Weinstein vo videu, zverejnenom v nedeľu.

Unesený Američan sa na videu prihovoril Obamovi, prosil o život
Youtube

"Ak požiadavky prijmete, budem žiť; ak požiadavky neprijmete, potom zomriem," dodal. Biely dom sa dnes nevyjadril k požiadavkám al-Káidy, ani k Weinsteinovej prosbe. Weinsteina uniesli vlani v auguste v pakistanskom meste Láhaur, keď ozbrojení muži oklamali jeho ochranku a vtrhli do jeho domu. Sedemdesiatročný muž je v Pakistane riaditeľom americkej spoločnosti J.E. Austin Associates, ktorá poskytuje poradenstvo celej škále pakistanských firiem a vládnych sektorov.

Vo videoposolstve, zverejnenom na webových stránkach militantov v decembri, povedal vodca al-Káidy Ajmán az-Zawahrí, že Weinsteina prepustia, ak Spojené štáty zastavia nálety v Afganistane, Pakistane, Somálsku a Jemene. Takisto žiadal prepustenie všetkých podozrivých bojovníkov al-Káidy a Talibanu, zadržiavaných po celom svete.

Americká organizácia SITE Intelligence Group, ktorá sleduje aktivity militantov na internete, uviedla, že mediálna zložka al-Káidy, as-Saháb, zverejnila video s Weinsteinom na džihádistických fórach. "Je dôležité, aby ste prijali požiadavky a konali rýchlo, bez zdržiavania," povedal Weinstein na videu, keď oslovoval Obamu. "Zdržiavanie neprinesie žiadne výhody, len sa zhorší moja situácia," dodal rukojemník.
Apeloval na Obamu aj ako na otca. Ak prezident vyhovie požiadavkám militantov, "potom budem žiť, stretnem sa so svojou rodinou a budem sa tešiť zo svojich detí, svojich dvoch dcér, tak ako sa vy tešíme zo svojich", povedal Weinstein.

Weinsteinova spoločnosť po jeho únose vyhlásila, že je v zlom zdravotnom stave. Poskytla podrobný zoznam liekov - mnoho z nich na srdcové problémy - a prosila únoscov, aby ich mužovi dala. Vo videu zverejnenom v nedeľu Weinstein ešte povedal, že chce odkázať svojej manželke Elaine, že "je v poriadku, má sa dobre, dostáva všetky svoje lieky a starajú sa oňho".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok