Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Flexibilná ultrazvuková náplasť pre inšpekciu nerovných povrchov

Flexibilná ultrazvuková náplasť pre inšpekciu nerovných povrchov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 3. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Bežné ultrazvukové sondy majú plochý tvar, čiže najlepšie fungujú pri skenovaní objektov, ktoré majú podobný plochý povrch. No nie sú príliš vhodné pre zakrivené alebo inak nepravidelné objekty. Tento problém by však mohla vyriešiť nová ultrazvuková náplasť, ktorá je dostatočne flexibilná, aby sa dala aplikovať na takmer akýkoľvek povrch.

Tím vedcov z Kalifornskej univerzity v San Diegu vyvinul naťahovaciu pružnú náplasť, ktorá pozostáva z tenkého silikónového elastomerového plechu so vstavanou elektronickou štruktúrou. Tá dostala označenie „island-bridge“, čiže niečo ako premostenie medzi ostrovmi. Ide o štruktúru zoskupení „ostrovov“ elektród spolu s piezoelektrickými meničmi, zatiaľ čo „mostíky“, ktoré ich spájajú, sú vytvorené z pružinových medených drôtov.

Vedci z Kalifornskej univerzity v San Diegu vyvinuli naťahovaciu pružnú náplasť, ktorá pomocou ultrazvuku deteguje vnútroné poškodenia objektov s nerovným povrchom, alebo objektov s ťažkým prístupom pre aplikáciu bežných plochych ultrazvukových sond.

Nová ultrazvuková náplasť môže byť umiestnená na ľubovoľnom objekte s nerovným povrchom, alebo v ťažko dostupnej oblasti pre bežnú sondu. Na aplikáciu nie je potrebné použiť gél alebo iný materiál pre zvýšenie kontaktu s povrchom. Elektrický prúd prechádzajúci cez náplasť umožní piezoelektrickým meničom produkovať ultrazvukové vlny, ktoré slúžia pre vizualizáciu vnútornej štruktúry skúmaného objektu.

Elektrický prúd prechádzajúci cez náplasť umožní piezoelektrickým meničom produkovať ultrazvukové vlny, ktoré slúžia pre vizualizáciu vnútornej štruktúry skúmaného objektu.

Vedci otestovali svoju náplasť na hliníkovom bloku. Tá dokázala úspešne zobraziť otvory a trhliny so šírkou 2 milimetrov, ktoré sa nachádzali 2 až 6 centimetrov pod vlnitým povrchom bloku. Táto flexibilná ultrazvuková technológia by mohla byť použitá na kontrolu položiek, ako sú časti motora, turbíny, potrubné kolená reaktorov či železničné koľaje. Vývoj je momentálne v štádiu konceptu a náplasť musí byť pripojená k počítaču a vyžaduje externý zdroj napájania. Vedci však dúfajú, že sa im podarí vytvoriť pružnú ultrazvukovú sondu s bezdrôtovým zobrazovaním v reálnom čase.

Flexibilná ultrazvuková náplasť pozostáva z tenkého silikónového elastomerového plechu so vstavanou elektronickou štruktúrou.