Európska diplomacia rokuje o kauze Skripaľa, stanovisko zaujme i Praha

TA3 TASR
26.3.2018 10:35

Šéfka zahraničnej politiky Európskej únie Federica Mogheriniová rokovala s veľvyslancom EÚ v Rusku Markusom Edererom, ktorý pricestoval do Bruselu v súvislosti s prípadom bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa otráveného začiatkom marca v Británii. Stretnutia s Edererom budú pokračovať v najbližších dňoch.

"Vysoká predstaviteľka Federica Mogheriniová rokovala s vedúcim delegácie Európskej únie v Ruskej federácii Markusom Edererom, ktorý prišiel do Bruselu po tom, ako bol v piatok povolaný na konzultácie na žiadosť Európskej rady. Inštitucionálne konzultácie s veľvyslancom Edererom budú pokračovať v najbližších dňoch," uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom v nadväznosti na stretnutie Mogheriniovej a Ederera.

Členské štáty EÚ na summite Európskej rady vyjadrili svoju podporu Británii, ktorá útok na Skripaľa a jeho dcéru Juliju pripisuje Rusku. Očakáva sa, že by po vzore Británie, ktorá už vyhostila 23 ruských diplomatov, mali niektoré krajiny v urobiť rovnako. O vyhostení ruských diplomatov napríklad otvorene hovorí Nemecko či Francúzsko. Kroky proti Moskve pripúšťajú aj pobaltské krajiny. Vyhostenie ruských diplomatov plánujú podľa agentúry Bloomberg aj Spojené štáty, ktoré čakali, či sa pridajú aj európske krajiny.

Na bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju zaútočili 4. marca neznámi páchatelia, ktorí pritom podľa Británie použili nervovoparalytickú látku novičok, vyvinutú v bývalom Sovietskom zväze. Oboch našli v bezvedomí pred nákupným strediskom v Salisbury. Obaja sú stále v kritickom stave.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok