Kiska si pripomenul 30. výročie Sviečkovej manifestácie

TA3 TASR
25.3.2018 20:47

Sviečková manifestácia je jedným z najúžasnejších okamihov histórie Slovenska. Vyhlásil to prezident SR Andrej Kiska, ktorý si spolu s bývalým prezidentom Spolkovej republiky Nemecko Joachimom Gauckom, v nedeľu večer pripomenul 30. výročie Sviečkovej manifestácie položením vencov k pamätníku tejto udalosti v centre Bratislavy. Na ceremoniáli sa zúčastnili aj zástupcovia vlády, parlamentu či cirkvi.

Pred 30 rokmi stáli podľa prezidenta v centre Bratislavy tisíce ľudí, držali v rukách sviečky a modlili sa. "Proti nim zasiahla brutálna sila, ktorá ukázala aroganciu moci a čo v tých časoch v našej krajine bolo," povedal Kiska. V tomto čase podľa neho ešte ľudia nevedeli, čo bude v roku 1989 a aj napriek tomu prišli na námestie tisíce ľudí. "Vedeli, že za to môžu byť perzekuovaní, oni a ich rodiny. Určite mali strach, ale ukázali to, na čo môžeme byť vždy v našej histórii hrdí, že sa naši ľudia vedia postaviť a ukázať nesúhlas s danou dobou, podotkol prezident. Je rád, že aj pred pár dňami ukázali na Slovensku desaťtisíce ľudí nespokojnosť s aroganciou moci a nesúhlas s tým, akým smerom sa uberá Slovensko.


Kiska sa spoločne s bývalým nemeckým prezidentom zúčastnil v nedeľu v Bratislave aj na konferencii Ako zaobchádzame s našou slobodou. Gauck sa tu vyjadril, že Sviečková manifestácia dodala v tom čase Nemcom odvahu, aby prekonali obavy a strach. "Spomínam si pri takýchto príležitostiach, aká bola túžba po slobode a demokracii. Koľko síl treba na prekonanie strachu, aby sme povstali proti komunizmu. Tí, ktorí tam vtedy boli, si spomínajú na ten pocit hrdosti z víťazstva. Na druhej strane si treba pripomenúť, aký silný môže byť strach v spoločnosti, uviedol. Gauck pripomenul, že sloboda, po ktorej ľudia túžili, nebolo len oslobodenie sa od neslobody. Bolo a je potrebné prevziať určitý stupeň zodpovednosti. V prípade masových zhromaždení na Slovensku skonštatoval, že obdivuje Slovákov za silu, ktorá v nich tkvie.

V bratislavskej Redute sa o 19.00 h začal slávnostný koncert pri príležitosti 30. výročia Sviečkovej manifestácie. Prezident Kiska sa ho na ňom však nezúčastnil, a to pre pozvanie kotlebovcov na podujatie. "Zlo musíme vedieť pomenovať, nesmieme ho legitimizovať a musíme sa mu vedieť postaviť. Povedal som už po parlamentných voľbách, že si nesadnem za jeden stôl s človekom a nebudem sa zúčastňovať na stretnutiach, kde bude človek, ktorý hovorí, že SNP je najčernejší deň našej histórie," vysvetlil Kiska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok