Odchod Grécka z eurozóny by bol katastrofou, varuje šéf EFSF

TASR
7.5.2012 14:26

Prípadný odchod Grécka z eurozóny by bol katastrofou, a nielen pre túto zadlženú krajinu. Upozornil dnes šéf dočasného Európskeho fondu finančnej stability Klaus Regling v reakcii na výsledky gréckych parlamentných volieb.

Odchod Grécka z eurozóny by bol katastrofou, varuje šéf EFSF
TA3

Obe strany doterajšej koaličnej vlády v Grécku, ktoré zavádzali reformy a úsporné opatrenia, utrpeli vo víkendových voľbách porážku. Verejnosť tak dala jasne najavo, že už má škrtov a šetrenia dosť.

Znepokojujúce tiež je, že do gréckeho parlamentu sa dostali aj zástupcovia krajnej ľavice i neonacisti.
Regling preto víťazom volieb v Aténach odkázal, že ak sa rozhodnú pre vystúpenie Grécka z eurozóny, bude to mať obrovský a negatívny vplyv aj na ďalšie štáty, ktoré čerpajú záchranný úver, na banky v eurozóne, a najmä na samotné Grécko, vrátane jeho verejného sektora.

"Pre Grécko to bude katastrofa," vyhlásil Regling, ktorý pri tejto príležitosti zároveň zamietol návrhy niektorých európskych politikov, aby sa trvalý Európsky stabilizačný mechanizmus priamo zapojil do rekapitalizácie bánk.

Aj nemecká kancelárka Angela Merkelová upozornila víťazov volieb v Aténach, že nová grécka vláda musí pokračovať v zavádzaní reforiem a v úsporných opatreniach, na ktorých sa predchádzajúci kabinet dohodol s medzinárodnými veriteľmi. V opačnom prípade riskuje, že nedostane ďalšiu splátku zo záchranného úveru. Grécko sa pritom zmieta v hlbokej recesii a bez pomoci zo zahraničia nie je schopné udržať sa nad vodou.Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Európska komisia verí, že Gréci budú rozumní

Akákoľvek nová vláda, ktorá vznikne po nedeľňajších parlamentných voľbách v Grécku, bude musieť rešpektovať program fiškálnej konsolidácie a reformné záväzky dané predstaviteľmi predošlých vlád. Tlmočila dnes stanovisko Európskej komisie jej hlavná hovorkyňa Pia Ahrenkilde Hansenová.

"Európska komisia dúfa a očakáva, že budúca vláda Grécka bude rešpektovať záväzky, ktoré Grécko doteraz dalo," uviedla hovorkyňa EK počas pravidelného stretnutia s novinármi akreditovanými v Bruseli. To podľa Hansenovej znamená dodržať predovšetkým sľuby dané v záujme stabilizácie gréckej ekonomiky a v záujme Grékov samotných.

Hovorkyňa EK upozornila, že ekonomické reformy, ktoré sú súčasťou dohody o poskytovaní balíka medzinárodnej finančnej pomoci, predstavujú základný kameň pre ekonomické oživenie krajiny a pre možnosť udržateľného rastu s perspektívou tvorby nových pracovných miest.
ansenová zároveň dodala, že nikto z EÚ nemá snahu zasahovať do termínu zostavovania novej gréckej vlády.

Spresnila, že je na zodpovednosti víťazných strán, aby spolupracovali v duchu zodpovednosti pri zostavovaní nového kabinetu so stabilnou väčšinou v parlamente.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok