Sagan sa stal po tretí raz víťazom pretekov Gent-Wevelgem

TA3 SITA
25.3.2018 18:24

Slovenský cyklista Peter Sagan sa po tretí raz v kariére stal víťazom jednorazových pretekov Gent-Wevelgem zaradených do prestížneho seriálu WorldTour. Trojnásobný a úradujúci svetový šampión v záverečnom šprinte zdolal Taliana Eliu Vivianiho a Francúza Arnauda Démara.

Čakal na správny okamih

Sagan si v koncovke etapy vo Wevelgeme počkal na správny okamih a popri ľavej bariére všetkým súperom z približne 20-člennej vedúcej skupiny ukázal chrbát. Prehru ťažko znášal najmä Talian Viviani, ktorý si najprv vybíjal zlosť trieskaním po riadidlách bicykla a neskôr sa rozplakal.

Známu a prestížnu klasiku vo Flámsku Sagan vyhral aj v rokoch 2013 a 2016, na konte má aj jedno druhé (2012) a dve tretie miesta (2014 a 2017). Celkovo má 28-ročný Žilinčan v zbierke už 103 víťazstiev v profikariére, v tomto roku sa tešil aj v jednej z etáp na januárovom podujatí Tour Down Under v Austrálii. Vďaka aktuálnemu triumfu sa Sagan dostal na druhú priečku v priebežnom celkovom poradí rebríčka UCi WorldTour za Španiela Alejandra Valverdeho.

"Som veľmi rád, že som zvíťazil. Bola to perfektná tímová práca. Vždy to je v hromadnom závere trochu lotéria. Skúsil som to na dlhší šprint. Mal som dobré nohy. Dnes nefúkalo až tak veľmi ako obvykle, bola väčšia skupina. Myslím si, že najmä z pohľadu počasia to boli najľahšie preteky Gent - Wevelgem, aké som dosiaľ zažil. Nebolo to ani také napäté ako vlani," povedal Peter Sagan pre Eurosport.

Aktuálny 80. ročník

Pred Petrom Saganom sa trikrát podarilo zvíťaziť vo Wevelgeme štyrom Belgičanom (Robert van Eenaeme, Rik van Looy, Eddy Merckx, Tom Boonen) a tiež Talianovi Mariovi Cippolinimu. Preteky Gent-Wevelgem sa prvýkrát jazdili v roku 1934 a aktuálne sa skončil ich 80. ročník.

Preteky Gent-Wevelgem sú s dĺžkou 251,1 km najdlhšie spomedzi jarných klasík s výnimkou tzv. monumentov. Podľa profilu trate ich možno rozdeliť do troch sekcií. Prvých 150 km cyklisti absolvovali na relatívnej rovine smerom k Severnému moru a belgicko-francúzskej hranici. Na méte 113 km pred cieľom sa cyklisti štverali na Katsberg, prvý z 11 kopčekov na trase tohto ročníka. Najťažšia časť sa začala 75 km pred cieľom výstupom na Kemmelberg (3 km, max. 22%), po ktorom nasledovali Monteberg and Baneberg a potom tri sekcie prašných ciest. Tridsaťpäť kilometrov pred cieľom potom jazdci prekonali Kemmelberg ešte raz a záver sa odohral opäť na plochom profile s tradičným dojazdom vo Wevelgeme.

Preteky Gent-Wevelgem sú tradičnou prípravou a predkrmom na jeden z vrcholov celej cyklistickej sezóny - monumentálnu klasiku Okolo Flámska. Tento sa tieto preteky budú konať na Veľkonočnú nedeľu 1. apríla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok