Afrín je pod úplnou kontrolou, vyhlásila turecká armáda

TA3 TASR
25.3.2018 09:13

Približne dva mesiace po začatí ofenzívy Turecka a spojeneckej Slobodnej sýrskej armády na severozápade Sýrie hlási turecká armáda prevzatie "úplnej" kontroly nad regiónom Afrín, kde bojovali proti kurdským milíciám Oddiely ľudovej sebaobrany.

Agentúra DPA o situácii informovala v noci na nedeľu s odvolaním sa na vyhlásenie generálneho štábu tureckej armády, zverejnené štátnou tlačovou službou Anadolu. Podľa týchto údajov sa zúčastnené strany snažia pomôcť civilistom žijúcim v danej oblasti vrátiť sa bezpečne do svojich príbytkov.

Armáda "čistí" ovládnuté územie od výbušnín, pričom zneškodnila osem podomácky vyrobených bômb. Operácia proti YPG s označením Olivová ratolesť sa začala 20. januára. Samotné mesto Afrín ako centrum rovnomennej enklávy dobyli turecké sily už minulú nedeľu.

Kurdské milície YPG sú spojencami USA v boji proti teroristickej organizácii Islamský štát v Sýrii. Ankara však označuje YPG takisto za teroristickú organizáciu, a to pre údajné napojenie na zakázanú Stranu kurdských pracujúcich v Turecku, ktorá tam dlhodobo bojuje za väčšiu autonómiu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok