Pellegriniho novú vládu čaká posledná skúška, žiada o dôveru

TA3 TASR SITA
23.3.2018 09:26

Petrovi Pellegrinimu sa na druhý pokus podarilo dohodnúť s prezidentom, ktorý schválil jeho pozmenený kabinet. Vládu nového premiéra dnes čaká posledná skúška - uchádza sa o dôveru parlamentu. Predseda NR SR Andrej Danko už otvoril schôdzu. Na získanie dôvery potrebuje vláda aspoň 76 hlasov od poslancov, podporu novému kabinetu vopred avizovalo 79 členov snemovne. Najväčšie opozičné strany SaS a OĽaNO sa nepridajú, lebo Pellegriniho vláde neveria.

Úspešný na druhý pokus

Peter Pellegrini sa vo štvrtok stal novým slovenským premiérom. Andrej Kiska na druhý pokus akceptoval zloženie jeho kabinetu a v Prezidentskom paláci ho slávnostne vymenoval do funkcie. Časť ministrov bývalej vlády Roberta Fica zostáva na svojich stoličkách, pribudli však i nové mená a Tomáš Drucker vymenil rezorty.

Pellegrini sa ujal najvyššieho exekutívneho postu po tom, ako do rúk Kisku zložil ústavou predpísaný sľub: "Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme občanov. Budem zachovávať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života." Kiska postupne menoval aj ďalších členov jeho vlády.

Nová slovenská vláda:

Predseda vlády: Peter Pellegrini
Vicepremiér pre investície: Richard Raši
Minister vnútra: Tomáš Drucker
Minister zahraničia: Miroslav Lajčák
Ministerka zdravotníctva: Andrea Kalavská
Ministerka kultúry: Ľubica Laššáková
Minister hospodárstva: Peter Žiga
Minister financií: Peter Kažimír
Ministerka pôdohospodárstva: Gabriela Matečná
Minister školstva: Martina Lubyová
Minister obrany: Peter Gajdoš
Minister spravodlivosti: Gábor Gál
Minister dopravy: Árpád Érsek
Minister živ. prostredia: László Sólymos

Stotožnení s programom Ficovej vlády

Novovymenovaná vláda schválila aj svoje programové vyhlásenie. Stotožnila sa pritom s programom doterajšej vlády Roberta Fica, ktorá skončila predčasne po vládnej kríze vyvolanej vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Dokument schválila vláda s pripomienkami.

Ministri sa uzniesli, že budú plynule pokračovať v plnení programového vyhlásenia, ktoré schválila predošlá vláda 26. apríla 2016. Má sa tým zachovať kontinuita v napĺňaní programových cieľov dohodnutých koaličnými partnermi. V úvode schváleného programového vyhlásenia zaujala vláda postoj k aktuálnej spoločenskej a politickej situácii a naznačila východiská. Zadeklarovala verejnosti vôľu venovať pozornosť životnej realite ľudí a nie politickej polarizácii a rozdeľovaniu spoločnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok