V srbských voľbách sa za víťaza prehlásili populisti aj socialisti

TASR
7.5.2012 08:52

Občania Srbska ukázali v nedeľňajších parlamentných voľbách vládnucej Demokratickej strane (DS) doterajšieho prezidenta Borisa Tadiča "žltú kartu", uviedla dnes agentúra DPA.

V srbských voľbách sa za víťaza prehlásili populisti aj socialisti
TA3

Pravicovo-populistická opozičná Srbská pokroková strana (SNS) bývalého lídra srbských ultranacionalistov Tomislava Nikoliča získala podľa predbežných výsledkov 24 percent hlasov, kým demokratov podporilo 22 percent voličov. DS však napriek tomu nestratila šancu na sformovanie novej vlády.

Ponuka na koaličné rozhovory prišla už v noci nadnes od doterajšieho vicepremiéra a ministra vnútra, šéfa Socialistickej strany Srbska (SPS) Ivicu Dačiča, ktorý svoju stranu so ziskom 16 percent označil za pravého víťaza volieb. Dačič vyjadril ochotu rokovať o koaličnej vláde najprv s demokratmi.         
Socialistom sa od posledných volieb z roku 2008 podarilo počet hlasov svojich voličov z 313.000 takmer zdvojnásobiť. Niekdajšia strana bývalého prezidenta Slobodana Miloševiča získala v nedeľu najlepšie volebné výsledky za uplynulých 12 rokov.

Pripravenosť na rýchle sformovanie novej vlády vyjadril aj líder SNS Nikolič, ktorý sa s Tadičom stretne aj v druhom kole prezidentských volieb 20. mája. Po prvý raz za uplynulých 20 rokov zostane podľa predbežných výsledkov ultranacionalistická Srbská radikálna strana (SRS) Vojislava Šešelja pred bránami Skupštiny. Vo voľbách ju podporili iba takmer štyri percentá voličov.

Demokratická strana Srbska (DSS) bývalého konzervatívneho premiéra Vojislava Koštunicu získala sedempercentnú podporu. Koštunica však môže v mierny nárast dúfať po spočítaní hlasov z Kosova. Medzi kosovskými Srbmi sa totiž najväčšej podpore tešila práve jeho DSS a radikáli. Volebné výsledky z Kosova zverejnia v priebehu dnešného dňa. Ústredná volebná komisia by mala v dopoludňajších hodinách oznámiť konečné výsledky volieb. Hlasovanie v Kosove, kde sa bez súhlasu srbskej vlády konali aj komunálne voľby v okresoch Zvečan a Zubin Potok, prebehlo pokojne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok