Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Trend Micro a Panasonic vyvíjajú bezpečnostné riešenie pre autonómne autá

Trend Micro a Panasonic vyvíjajú bezpečnostné riešenie  pre autonómne autá
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 3. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosti Trend Micro Incorporated a Panasonic Corporation oznámili uzatvorenie dohody o spoločnom vývoji bezpečnostného riešenia, ktoré umožní detegovať kybernetické útoky proti autonómnym a prepojeným vozidlám (takým, ktoré je možné pripojiť na internet) a zároveň ponúkne čo najvyššiu možnú ochranu proti týmto útokom.

Cieľom tohoto partnerstva je zaistiť vysokú bezpečnosť autonómnych a prepojených automobilov, a to pomocou riešenia schopného detegovať a predchádzať prenikom do elektronických riadiacich jednotiek (Electronic Control Unit, ECU), ktoré majú na starosti kontrolu a ovládanie jazdných vlastností ako akcelerácia, riadenie alebo brzdenie. Podobne bude toto bezpečnostné riešenie chrániť informačné a zábavné zariadenia vo vozidle (IVI, In-Vehicle Infotainment) vrátane automobilových navigačných systémov a telematických zariadení.

Riziko, že hacker môže v prepojenom vozidle prevziať kontrolu nad volantom či brzdným systémom, je viac ako reálne a vysoké. Nové bezpečnostné zraniteľnosti sa objavujú každý deň a je možné ich zneužiť na neoprávnené, vzdialené ovládanie automobilu. Viac než kedykoľvek predtým je preto okrem bezpečnostných prvkov automobilov potrebné pamätať aj na analyzovanie nových útokov – ideálne pomocou neustáleho monitorovania interných systémov automobilu z prostredia cloudu. A výsledky týchto zistení potom využiť na prípravu a implementáciu protiopatrení do všetkých vozidiel.

Trend Micro a Panasonic vyvíjajú bezpečnostné riešenie  pre autonómne vozidlá

Výsledná platforma bude postavená na technológii detekcie a prevencie prenikov Control Area Network (CAN) od spoločnosti Panasonic a na riešení IoT Security spoločnosti Trend Micro. Technológia značky Panasonic umožní rozpoznať akýkoľvek neautorizovaný príkaz, zaslaný do elektronickej riadiacej jednotky.

Riešenie Trend Micro IoT Security, ktoré využíva globálne bezpečnostné informácie a expertízu, ako je analýza malware, bude implementované do IVI zariadení. Tieto systémy, vrátane navigácií, tak budú schopné detegovať útoky, zneužívajúce známe zraniteľnosti prepojených automobilov prostredníctvom internetu. Obe technológie spoločne umožnia zbierať informácie o bezpečnostných udalostiach a posielať ich do analytickej cloudovej platformy a tú využiť na odhalenie a blokovanie podozrivej komunikácie.

Vývoj spoločného riešenia umožní ponúknuť komplexnú ochranu pred kybernetickými útokmi na autonómne a prepojené vozidlá, a to vrátane interných informačných a cloudových systémov. Obe spoločnosti sa budú usilovať o komerčné uvedenie zamýšľaného riešenia už okolo roku 2020.

Plánovaná podoba budúcej, spoločne vyvinutej architektúry:

Plánovaná podoba budúcej, spoločne vyvinutej architektúry

(Zdroj: Tlačová správa Trend Micro)