Zničili sme zahraničný jadrový reaktor, priznal po rokoch Izrael

TA3 TASR
21.3.2018 07:24

Izrael oficiálne priznal, že v roku 2007 zničil zariadenie na území Sýrie, ktoré považoval za jadrový reaktor. Židovský štát sa k náletu spred 11 rokov doteraz nevyjadroval, všeobecne sa ale verilo, že za ním stojí práve Izrael. Posolstvom útoku má byť varovanie všetkým krajinám, ktoré budú chcieť ohroziť existenciu Izraela.

V obsiahlom tlačovom vyhlásení izraelských síl sa uvádza že prísne tajnú operáciu s kódovým označením Ovocný sad uskutočnilo 6. septembra 2007 päť izraelských taktických stíhacích lietadiel F-15. Pri útoku došlo k zničeniu jadrového reaktora, ktorý sa nachádzal 450 kilometrov severovýchodne od Damasku a bol niekoľko rokov vo výstavbe. Do prevádzky mal byť uvedený koncom roka 2007. V čase útoku Sýria obvinila Izrael z narušenia svojho vzdušného priestoru, avšak bližšie informácie o jeho cieli neposkytla.

Aj keď sa vo všeobecnosti predpokladalo, že za útokom na sýrsky jadrový reaktor stojí práve Izrael, jeho predstavitelia sa k incidentu nikdy verejne nevyjadrili. Nie je tiež jasné, prečo Izrael prezradil jedno zo svojich najprísnejšie strážených tajomstiev práve v týchto dňoch.


Podľa AP by dôvodom zverejnenia tejto informácie mohlo byť pripravované vydanie pamätí bývalého izraelského premiéra Ehuda Olmerta, ktorý útok nariadil, alebo mohlo ísť o varovný signál vyslaný Iránu.
Izrael a Sýria sú odvekými nepriateľmi. Počas sedem rokov trvajúcej sýrskej občianskej vojny uskutočnil Izrael viac ako 100 leteckých útokov, ktoré boli väčšinou namierené proti Iránom podporovanému libanonskému militantnému hnutiu Hizballáh. Irán a Hizballáh sú spojencami sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorého podporuje aj Rusko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok