Spokojnosť, ale aj rozpaky a kritika. Ako reagujú politici na Druckera?

TA3 TASR
20.3.2018 18:30

Dezignovaný premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) navrhuje na post ministra vnútra súčasného šéfa rezortu zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD). Čo si o tomto kroku myslia opoziční a koaliční politici?

Spokojnosť, ale aj rozpaky a kritika. Ako reagujú politici na Druckera?
SITA/Branislav Bibel

Človek, ktorý obhajoval Kaliňáka

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker je síce sympatický muž, avšak ako človek, ktorý opakovane obhajoval Roberta Kaliňáka aj pri jeho najväčších kauzách, určite nie je tým, kto dokáže vrátiť dôveru ľudí v políciu. Uviedol to predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič.

"Slovensko dnes nevyhnutne potrebuje očistu polície od nominantov nitrianskej mafie, ktorej ju Robert Kaliňák zveril do správy. Slovensko potrebuje políciu úplne nezávislú na politike, a to na sto percent nedokáže verný sluha strany Smer-SD Tomáš Drucker," vyhlásil Matovič. Doplnil, že ak prezident Andrej Kiska myslel svoje slová "o dôveryhodnej vláde, ktorá nebude polarizovať Slovensko vážne, na takúto arogantnú hru strany Smer-SD nemôže pristúpiť".

Systém pokusov a omylov

Drucker riadil rezort zdravotníctva systémom pokusov a omylov a je o ňom známe, že nedokázal premiérovi v demisii Robertovi Ficovi účinne oponovať, keď ho v priamom prenose ponížil pred verejnosťou. Vyhlásil to podpredseda SaS a člen brannobezpečnostného výboru Ľubomír Galko. "Je nemysliteľné, aby dokázal zvládnuť úlohy, ktoré by pred ním v rezorte vnútra stáli, ako výmena čelných funkcionárov v policajnom zbore, na inšpekcii ministerstva vnútra a celkovú očistu polície od vplyvov organizovaného zločinu," myslí si Galko.

Podľa jeho slov z nominácie Druckera vidieť, že koalícia je neschopná sebareflexie a ženie krajinu do hlbokej krízy. "Znova vyzývame koaličných poslancov, aby podporili predčasné voľby," dodal.

"Ministrom vnútra by mal byť človek, ktorý pozná, kto je kto v rezorte, čo má kto za sebou a kto má za ušami. A toto pán Drucker nepozná. Ale počkám si na jeho prvé kroky a budem konkrétnejší," uviedol podpredseda Sme rodina a člen brannobezpečnostného výboru Milan Krajniak s tým, že z tejto nominácie je trochu v rozpakoch.

Skutočne dobrý manažér

Ak sa Peter Pellegrini a prezident Andrej Kiska skutočne dohodli, že novým ministrom vnútra bude Tomáš Drucker, je to veľmi pozitívne. Uviedol to podpredseda SNS a šéf Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Anton Hrnko (SNS). "Tomáš Drucker je skutočne dobrý manažér. Ak ide o veci, ktoré spoločnosť najviac ťažia, veľmi rýchlo by sme sa mohli dostať k tomu, že sa oddelí inšpekcia ministerstva vnútra od ministra," avizoval.

Na druhej strane Hrnko nie je za to, aby minister vnútra prišiel o kompetenciu menovať policajného prezidenta tak, ako to koalícia plánuje. "Nechal by som to ministrovi, ale dal by som tam podmienku, že kandidát musí absolvovať híring na pôde brannobezpečnostného výboru. Pričom stanovisko výboru by bolo pre ministra záväzné. Ale v žiadnom prípade by som nešiel do vecí, ktoré by urobili zo Slovenska unikát. Polícia je súčasťou vnútra," zdôraznil.

Ministerstvo vnútra potrebuje na čele v súčasnosti viac manažéra ako politika, aby sa podarilo situáciu upokojiť. A Tomáš Drucker ukázal ako minister zdravotníctva manažérsku zručnosť, ako uviedol podpredseda NR SR a člen brannobezpečnostného výboru Andrej Hrnčiar (Most-Híd). "Ja som presvedčený a dúfam, že Tomáš Drucker bude priechodný pre prezidenta. Tak ako ho niektorí spochybňovali, keď išiel z pošty na ministerstvo zdravotníctva, tak ukázal manažérsku zručnosť. Ak bude vymenovaný, držím palce, aby to zvládol," odkázal Hrnčiar.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok