Poľsko odpovedalo na kritiku Bruselu, za reformami v súdnictve si stojí

TA3 TASR
20.3.2018 17:12

Poľská vláda odmietla obvinenia Európskej únie a v odpovedi do Bruselu konštatovala, že v krajine nevidí riziko systémového ohrozenia právneho štátu. Argumenty, ktoré Poliaci využili v odpovedi, sú podľa bruselského spravodajcu televízie TVN24 veľmi podobné tým, ktoré obsahuje tzv. biela kniha doručená z Varšavy do Bruselu už skôr.

Poľsko odpovedalo na kritiku Bruselu, za reformami v súdnictve si stojí
SITA/AP

Poľská vláda podobne ako doteraz nenavrhla zmeny v legislatívnej úprave, ale obhajuje realizované reformy a usiluje sa presvedčiť Európsku komisiu, že sú v súlade s poľskou ústavou, únijným právom i európskymi štandardmi. Vyjadrila pripravenosť výsledky zavedených zmien vyhodnocovať spoločne s Európskou komisiou.

Varšava apeluje na Brusel slovami, že poľská strana ráta so zachovaním objektívneho a konštruktívneho dialógu s Európskou komisiou a partnermi z Európskej únie. Súčasne vyjadruje nádej, že táto odpoveď, ako aj obsah spomínanej tzv. bielej knihy umožnia Európskej komisii pochopiť reformy v širšom kontexte a pripustiť, že niektoré tvrdenia vyplývali z jej nepochopenia alebo osvojenia si inej perspektívy zdôrazňujúc, že riziko systémového ohrozenia právneho štátu v Poľsku nejestvuje.

Komisia v decembri 2017 odporučila Rade EÚ, aby prijala rozhodnutie podľa článku 7 ods. 1 Zmluvy o Európskej únii, lebo aj napriek jej dvojročnému úsiliu a "konštruktívnemu dialógu" s poľskými orgánmi o stave právneho štátu existuje riziko závažného porušenia zásad právneho štátu v Poľsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok