Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci navrhli lacný, no plne funkčný 3D tlačený stetoskop

Vedci navrhli lacný, no plne funkčný 3D tlačený stetoskop
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 3. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V rozvojových krajinách sú dokonca aj bežné stetoskopy pre základné lekárske vyšetrenie vzácnosťou a ich počet je nedostatočný. Tento problém sa snažia vyriešiť vedci z kanadskej univerzity Western, ktorí navrhli plastový stetoskop vyrobený technológiou 3D tlače. Jeho výhodou je rýchla výroba v podstate kdekoľvek, kde je prístup k 3D tlačiarni a veľmi nízke výrobné náklady.

3D tlačený stetoskop dostal označenie Glia a pozostáva len z niekoľkých častí. Tie sa tlačia prostredníctvom 3D tlačiarne z ABS plastu. Stetoskop je doplnený lasnými gumovými hadičkami, ktoré sa používajú v nápojových strojoch značky Coca Cola. Stetoskop môže byť 3D tlačiarňou vytlačený kdekoľvek je potrebné, pričom samotná 3D tlač trvá len okolo troch hodín a výrobné náklady sú len tri doláre.

Vedci z kanadskej univerzity Western navrhli plastový stetoskop vyrobený technológiou 3D tlače za mimoriadne nízke finančné náklady.

Počas klinických skúšok vedci zistili, že ich 3D tlačený stetoskop Glia má rovnakú akustickú kvalitu ako modely prémiových a finančné nákladných stetoskopov. Tím pritom počas návrhu využil bezplatný softvér na otvorenej platoforme s nádejou, že lekári v rozvojových krajinách a v oblastiach vojenských konfliktov na celom svete tak získajú ľahký prístup pre vytvorenie vlastného 3D tlačeného stetoskopu.

Takýto stetoskop sa pritom v núdzových podmienkach môže stať lacným nástrojom, ktorý lekárom umožní urobiť správne rozhodnutia pre záchranu ľudských životov, kdekoľvek to je potrebné.

Počas klinických skúšok vedci zistili, že ich 3D tlačený stetoskop Glia má rovnakú akustickú kvalitu ako modely prémiových a finančné nákladných stetoskopov.