Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nimbus Data vydáva SDD disk s najväčšou kapacitou na svete až 100 TB

Nimbus Data vydáva SDD disk s najväčšou kapacitou na svete až 100 TB
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 3. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nie je to tak dávno, čo juhokórejský Samsung predstavil svoj najnovší SSD disk s rekordnou kapacitou 30 TB v 2,5 palcovom formáte. Z tohto prvenstva sa však Samsung dlho neradoval, pretože teraz spoločnosť Nimbus Data odhalila nový 3,5 palcový SSD disk ExaDrive DC100 s masívnou kapacitou 100 TB, ktorý sa tak dostal na prvú priečku na svete v pomyselnej súťaži veľkokapacitných SSD diskov.

Nový veľkokapacitný SSD disk ExaDrive DC100 od spoločnosti Nimbus Data je na rozdiel od SSD disku Samsung navrhnutý tak, že uprednostňuje kapacitu nad všetkými ostatnými parametrami. Takže v tomto prípade netreba očakávať závratné prenosové rýchlosti. Zariadenie dosahuje len 100 000 IOP (čítanie alebo zápis) a výkon až 500 MBps. Sú to teda relatívne skromné špecifikácie, no tento SSD disk je určený pre väčších firemných zákazníkov, vrátane dátových centier, ktoré chcú znížiť priestor diskových polí spolu s nákladmi na napájanie.

Séria nových SSD diskov ExaDrive DC bude k dispozícii neskôr v tomto roku v kapacitách 50 TB a 100 TB. Spoločnosť Nimbus Data v súčasnosti iba zasiela vzorky produktu vybraným strategickým klientom a zatiaľ neodhalila cenu diskov. Náklady by údajne mali byť podobné iným firemným SSD diskom a odvíjať sa budú od každého terabajtu, čo sa inak dá vysvetliť aj tak, že spočiatku budú určite drahé.

Spoločnosť Nimbus Data odhalila nový 3,5 palcový SSD disk ExaDrive DC100 s masívnou kapacitou 100 TB.

Napriek počiatočným nákladom sú výhody veľkokapacitných diskov série ExaDrive DC jasné. Okrem minimalizovania priestoru v diskových poliach si prinášajú aj vysokú energetickú účinnosť. Výrobca tvrdí, že nové SSD disky spotrebujú na jeden terabajt dokonca až o 85 percent menej energie v porovnaní s inými firemnými SSD diskami. Napriek určeniu pre veľké korporácie a dátové centrá to vyzerá tak, že nové štandardy vysokých kapacít pre ukladanie dát by sa postupne mohli dostať aj do spotrebiteľskej oblasti.