Tymošenkovú odsúdili na sedem rokov väzenia

TASR
11.10.2011 12:26

Bývalú ukrajinskú premiérku Juliu Tymošenkovú odsúdili dnes na sedem rokov väzenia. Súd v Kyjeve ju uznal vinnou zo zneužitia právomocí v súvislosti s podpísaním zmluvy o dodávkach ruského zemného plynu v roku 2009.

Tymošenkovú odsúdili na sedem rokov väzenia

Sedemročné obdobie sa začína 5. augusta, keď bývalý predsedníčku vlády zatkli v súdnej sieni. Tymošenková sa tak nebude môcť zúčastniť ukrajinských prezidentských volieb v roku 2012. Verdikt vyniesol sudca Rodion Kirejev. Tymošenková spolu so svojou dcérou a manželom pri jeho čítaní sedela. Pred vstupom do súdnej siene vyhlásila, že rozsudok nič nezmení na jej živote ani na politickom boji.

"V januári 2009 Tymošenková ako premiérka využila svoje právomoci na zločinné ciele a zámerne sa dopustila konania, ktoré malo závažne následky," uviedol sudca Kirejev.

Podľa rozsudku musí Tymošenková uhradiť spoločnosti Naftogaz stratu vo výške jednej miliardy 516 miliónov hrivien (približne 189,5 milióna dolárov). Súd tak vyhovel občianskoprávnej žalobe spoločnosti.      Tymošenková bezprostredne po oznámení výška trestu  vyhlásila, že s verdiktom nesúhlasí. "Nesúhlasím s týmto výrokom... Budeme brániť svoju česť na európskom súde," povedala Tymošenková.

Dodala, že jej trest vrátil Ukrajinu späť do roku 1937. Zasadnutie súdu prebehlo za prísnych bezpečnostných opatrení, pre budovou súdu v kyjevskom okrese Pečerskij hliadkovalo asi 100 policajtov. Tisíce zhromaždených prívržencov opozície reagovalo na verdikt hlasnými prejavmi rozhorčenia. Niektorí sa pokúsili preraziť policajný kordón. Podľa agentúry DPA sa pred súdom zišlo asi 5000 ľudí, prevažne stúpencov, ale aj odporcov Tymošenkovej.

Stovky prívržencov expremiérky nakrátko zablokovali dopravu na hlavnej kyjevskej ulici Chreščatyk, odkiaľ ich musela vytlačiť poriadková polícia. Bývalú šéfku kabinetu odsúdili za to, že začiatkom roka 2009 uzavrela pre Ukrajinu údajne nevýhodnú zmluvu o dodávkach ruského zemného plynu. Podľa obžaloby tak ukrajinský štát prišiel o 1,5 miliardy hrivien (137 miliónov eur).

Kontroverzný súdny proces na kyjevskom súde, ktorý kritizovali USA aj EÚ, sa po troch mesiacoch zavŕšil 30. septembra. Tymošenková označovala proces za politicky motivovaný, zinscenovaný jej politickým rivalom prezidentom Viktorom Janukovyčom. Sama trvala na svojej nevine, ale predpovedala odsudzujúci verdikt. Vo väzbe je už dva mesiace pre pohŕdanie súdom. "Dobre viete, že tento rozsudok nevyhlasuje sudca Kirejev, ale prezident Janukovič," vyhlásila Tymošenková po príchode na súd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok