Začalo stretnutie krajín G20, ministrov trápi obchodná vojna

TA3 TASR
19.3.2018 19:10

V argentínskom hlavnom meste Buenos Aires sa začalo stretnutie krajín G20. Ministri financií a guvernéri centrálnych bánk najvyspelejších ekonomík sveta majú na stole viaceré aktuálne témy. Rokovať budú napríklad o digitálnych menách, hrozbe obchodnej vojny a zdanení internetových gigantov.

Problém aj s kryptomenami

Ministri a bankári sa zišli v Buenos Aires s cieľom riešiť najmä vyhliadky svetovej ekonomiky, kapitálové toky či problémy spojené s kryptomenami. Rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa zaviesť vysoké dovozné clá na oceľ a hliník však agendu G20 do veľkej miery pozmenilo.

"Jednou z hlavných tém je medzinárodný obchod," potvrdil brazílsky minister financií Henrique Meirelles. Brazília, podobne ako Európska únia a Čína pohrozili odvetnými krokmi, ak USA clá uvalia. V tejto súvislosti guvernér brazílskej centrálnej banky Ilan Goldfajn na začiatku dvojdňového stretnutia vyzval krajiny G20, aby urobili všetko pre udržanie otvoreného svetového obchodu a pokúsili sa USA presvedčiť, aby od plánovaného zavedenia ciel ustúpili.

Dôležitý voľný obchod

Rovnaký postoj zdieľa aj Argentína, ktorá je v súčasnosti predsedajúcou krajinou G20, ako aj najsilnejšia európska ekonomika Nemecko. Podľa nemeckého ministra financií Olafa Scholza je základ terajšej nemeckej prosperity, ktorým je voľný obchod, ohrozený. "Protekcionizmus nie je odpoveď na súčasné problémy," povedal. Dodal však, že zatiaľ by bol opatrný, čo sa týka používania výrazu obchodná "vojna".

Podobne aj ďalší členovia G20 dali najavo, že ochranárske kroky nie sú riešením. "Celkovo sme sa v medzinárodnej komunite zhodli, že voľný obchod je dôležitý," povedal šéf japonskej centrálnej banky Haruhiko Kuroda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok