Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Aplikácia kontrolujúca činnosť srdca môže znížiť riziko infarktu

Aplikácia kontrolujúca činnosť srdca môže znížiť riziko infarktu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 3. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Najčastejším typom srdcovej arytmie, najmä u starších ľudí, je fibrilácia predsiení, čo je vlastne nekontrolovateľné nepravidelné búšenie srdca. Nie je to ochorenie, ktoré priamo ohrozuje život, no pri neliečení môže viesť k vážnejším a trvalým následkom, ako sú krvné zrazeniny, infarkt a zlyhávanie srdca. Fibrilácia predsiení sa dá ťažko zistiť bez elektrokardiogramu, no čoskoro by nám aj v domácom prostredí mohla pomôcť mobilná aplikácia.

Vedci z fínskej univerzity v Turku, v spolupráci s kolegami z Fakultnej nemocnice v Turku sa už v roku 2011 zaoberali v štúdii tým, či malé akcelerometre sa môžu použiť pre detekciu malých hrudných pohybov spojených s fibriláciou predsiení. Nakoniec sa ukázalo, že sa to dá a tak sa tím začal zaoberať otázkou, či by aj akcelerometre v štandardných smartfónoch mohli fungovať ako detektor fibrilácie predsiení.

Pre tento účel vedci pred nedávnom vytvorili špeciálnu aplikáciu, ktorá si vyžaduje len jednoduché priloženie smartfónu k hrudi pacienta. Aplikácia deteguje a analyzuje mikropohyby hrude spôsobené srdcovým tepom. V štúdii bolo vybraných 300 pacientov z fakultnej nemocnice, z ktorých polovica mala fibriláciu predsiení. Mobilná aplikácia bola pri zisťovaní ich stavu úspešná až na 96 percent, pričom fibriláciu predsiení dokázala detegovať aj u tých pacientov, ktorí mali aj iné srdcové problémy.

Vedci sa rozhodli svoju mobilnú aplikáciu ďalej rozvinúť pre komercializáciu prostredníctvom vlastnej spoločnosti Precordior Ltd. Vďaka tomu by sa mohla táto aplikácia začať používať pacientmi, ktorí by si vedeli kontrolovať svoje zdravie v pohodlí domácnosti, uplatnenie si môže nájsť aj v samotných lekárskych ordináciách, a rovnako môže pomáhať zdravotníckemu personálu v nemocniciach, napríklad v rozvojových krajinách.

Vedci z fínskej univerzity v Turku vyviinuli špeciálnu mobilnú aplikáciu, ktorá dokáže detegovať fibriláciu predsiení, čo môže pomôcť znížiť riziko infarktu.