Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Osobný analyzátor QSun skúma vystavenie kože slnečnému žiareniu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 3. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nájsť ten správny pomer vystavenia našej kože slnečným lúčom môže byť náročným orieškom. Príliš málo slnečného žiarenia oberie vaše telo o dôležitý vitamín D, na druhej strane dlhá expozícia priťahuje zdravotné riziká, od poškodenia kože až po najhorší prípad rakoviny kože. Pomôcť by mohlo nositeľné zariadenie s názvom QSun, ktoré je navrhnuté ako šikovný osobný analyzátor vystavenia kože ultrafialovému žiareniu.

Nositeľné zariadenie QSun, oproti podobným zariadeniam pre sledovanie vystavenia kože ultrafialovému žiareniu, chce ešte hlbšie analyzovať typ pleti nositeľa a jej environmentálny stav. Navyše používateľom ponúka personalizované poradenstvo v oblasti ochrany pre slnkom.

Tieto funkcie využívajú sprievodnú mobilnú aplikáciu, ktorá analyzuje tóny pleti používateľa cez fotoaparát v jeho smartfóne v spolupráci so softvérom pre spracovanie obrazu. Aplikácia na základe snímania poskytne osobné poradenstvo ako sa opaľovať, pričom berie do úvahy veľkosť používateľa a oblečenie, ktoré má na sebe. Naznačí aký typ opaľovacieho krému je pre vás vhodný a koľko ho treba použiť. Navyše upozorní, kedy je čas znova sa natrieť, aby bola ochrana pokožky dostatočná.

Osobny analyzátor QSun skúma vystavenie kože slnečnému žiareniu

QSun má kruhový tvar s priemerom jedného palca (2,54 cm). Vďaka integrovanému klipu sa dá pripnúť na oblečenie, klobúk alebo čokoľvek iné, čo je vystavené slnečným lúčom. Zariadenia sa zapína dvojitým potrepaním a okamžite po aktivácii skontroluje intenzitu ultrafialového žiarenia. Ďalším potrepaním dá používateľ zariadeniu vedieť, že použil opaľovací krém. Na základe toho zariadenie vibruje a jeho LED diódy sa postupne rozsvietia. Tým naznačujú, koľko času zostáva do spálenia, a že teda je čas sa schovať do tieňa a znova aplikovať opaľovací krém. Ak má používateľ pri sebe smartfón, dostane aj cez neho upozornenie.

Aplikácia na základe snímania poskytne osobné poradenstvo ako sa opaľovať, pričom berie do úvahy veľkosť používateľa a oblečenie, ktoré má na sebe.

Monitorovacie zariadenie QSun je napájané gombíkovou batériou, ktorá by mala vydržať šesť týždňov používania. Synchronizácia s mobilnými zariadeniami prebieha prostredníctvom bezdrôtového pripojenia Bluetooth LE. Tento osobný analyzátor ultrafialového žiarenia sa dá získať prostredníctvom prebiehajúcej start-up kampane na portáli Kickstarter za sumu 64 CAD (okolo 40 EUR). Dodávka prvých kusov je naplánovaná na júl 2018.

QSun má kruhový tvar s priemerom jedného palca (2,54 cm). Vďaka integrovanému klipu sa dá pripnúť na oblečenie, klobúk alebo čokoľvek iné, čo je vystavené slnečným lúčom.