Putin sa poďakoval svojim priaznivcom, vyzval na jednotu národa

TA3 TASR
18.3.2018 23:15

Ruský prezident Vladimir Putin, ktorý podľa čiastkových výsledkov jasne zvíťazil v nedeľňajších voľbách hlavy štátu, sa večer prihovoril k tisícom stúpencov oslavujúcich jeho víťazstvo v blízkosti moskovského Kremľa.

Putin sa poďakoval svojim priaznivcom, vyzval na jednotu národa
SITA/AP

Všeobecne očakávaný volebný triumf

Putinov volebný triumf sa všeobecne očakával a slávnostný popový koncert na Manéžnom námestí v centre Moskvy bol pripravený už vopred. Staronový prezident sa svojim priaznivcom poďakoval za prejavenú podporu. Všetci občania Ruska, ktorí ho volili, sú podľa Putina jedným "veľkým národným tímom". Zdôraznil pritom potrebu jednoty celého národa.

Prezident vyjadril presvedčenie, že Rusko pod jeho vedením čakajú ďalšie úspechy a skvelá budúcnosť. Napokon si spoločne so zhromaždenými zaskandoval "Rusko, Rusko, Rusko...," uviedla agentúra AP. "Výsledok volieb vnímam ako uznanie toho, čo sa v uplynulých rokoch vykonalo za veľmi náročných podmienok, ako aj vyjadrenie viery a nádeje nášho ľudu, že budeme pracovať rovnako tvrdo, rovnako zodpovedne a ešte viac efektívne, povedal podľa agentúry TASS Putin.

Ostatní kandidáti

Po sčítaní viac ako polovice odovzdaných hlasov viedol Putin so ziskom vyše 75 percent. Na druhom mieste je komunistický kandidát Pavel Grudinin s 13,4-percentnou podporou. Tretí je nacionalista Vladimir Žirinovskij so ziskom vyše šesť percent hlasov. Nikto z piatich ďalších kandidátov nezískal viac ako dve percentá hlasov, takmer všetci menej než jedno percento.

Volebná účasť podľa exit pollu VCIOM dosiahla 63,7 percenta. Pred šiestimi rokmi sa na prezidentských voľbách v Ruskej federácii zúčastnilo 65,3 percenta voličov. Najhlasnejší kritik Kremľa Alexej Navaľnyj kandidovať nemohol kvôli podmienečnému odsúdeniu v dvoch súdnych kauzách. Vyzval preto svojich stúpencov na bojkot nedeľňajšieho hlasovania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok