Rusi si volia nového prezidenta, favorit je jasný

TA3
18.3.2018 07:47

Už o pár desiatok minút sa v Rusku uzavrú volebné miestnosti a skončí sa prvé kolo hlasovania o novom prezidentovi. Účasť o tretej hodine popoludní prekročila podľa volebnej komisie hranicu 50 percent. Najväčším favoritom je súčasná hlava štátu Vladimir Putin. Zatiaľ čo voľby podľa štátnych médií prebiehajú hladko, opozícia hlási stovky podvodov.

V regiónoch ruského Ďalekého východu sa začali prezidentské voľby. Na Čukotke a Kamčatke sa volebné miestnosti otvorili v nedeľu o 8:00 miestneho času (v sobotu 21:00 stredoeurópskeho času). Voľby ukončia v nedeľu o 20:00 v Kaliningradskej oblasti (19:00 stredoeurópskeho času), ktorá je najzápadnejším ruským regiónom.

Vo voľbách sa všeobecne očakáva jasné víťazstvo súčasnej hlavy štátu. Nepočíta sa pritom ani s možnosťou druhého kola, ktoré by sa konalo 8. apríla v prípade, že ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov. Putinova podpora sa totiž v predvolebných prieskumoch pohybuje vysoko nad 50 percentami.

Takmer 18 rokov po jeho prvom zvolení za prezidenta stojí 65-ročný Putin proti siedmim protikandidátom. Podľa najnovších údajov Celoruského centra na prieskum verejnej mienky (VCIOM) z 9. marca by mal Putin získať 69 percent hlasov. Jeho najbližším konkurentom je Pavel Grudinin so siedmimi percentami, nasledujú Vladimir Žirinovskij s piatimi, Ksenija Sobčaková s dvomi, Grigorij Javlinskij a Sergej Baburin majú po jednom percente a Boris Titov s Maximom Surajkinom sa pohybujú okolo nuly.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok