Slovensko odmieta, že má niečo spoločné s útokom na Skripaľa

TA3 TASR
17.3.2018 18:59

Slovensko odsudzuje útok na bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéru a odmieta, že by s ním mala niečo spoločné.

Slovensko odmieta, že má niečo spoločné s útokom na Skripaľa
SITA/AP

Hovoria o viacerých krajinách

"Útok na Sergeja Skripaľa odsudzujeme a kategoricky odmietame, že by Slovenská republika s ním mala čokoľvek spoločné. Rozhodne odmietame, aby bolo Slovensko akokoľvek spájané s chemickými zbraňami - či už 4. generácie alebo inými - a ich použitím," uviedol hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Peter Susko.

Reagoval tak na sobotňajšie tvrdenia hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Marije Zacharovovovej, že najpravdepodobnejším zdrojom, odkiaľ by mohol pochádzať jed zo skupiny nervovoparalytických látok novičok, ktorým bol otrávený Skripaľ a jeho dcéra, sú Veľká Británia, Slovensko, Česko a Švédsko. Proti Zacharovovej výrokom sa predtým ohradili aj český minister zahraničných vecí v demisii Martin Stropnický i šéfka českého rezortu obrany Karla Šlechtová.

Výskumy nikdy nerobili

Zacharovová v sobotu v rozhovore pre televíznu stanicu Rossija 24 tiež povedala, že v Ruskej federácii ani v Sovietskom zväze sa nikdy nerobili výskumy, ktoré by mali označenie novičok. "Toto je kľúčová vec: v Sovietskom zväze ani v Ruskej federácii nebolo slovo novičok nikdy použité v kontexte vývoja chemických prvkov," citovala Zacharovovú agentúra Interfax.

Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju našli 4. marca v bezvedomí na lavičke pri obchodnom stredisku v anglickom meste Salisbury s príznakmi ťažkej otravy. Podľa britských expertov boli zrejme otrávení bojovou látkou zo skupiny novičok, ktorá bola vyvinutá v niekdajšom Sovietskom zväze.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok