Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

ESET chráni pred kybernetickými útokmi už aj televízory s Androidom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 3. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kybernetický zločin žiaľ už dávno nie je doménou len počítačov. Rôzny škodlivý softvér v podobe malvéru či ransomvéru sa rozšíril aj do mobilných zariadení. Znie to možno prekvapivo, ale najnovšie sú pod hrozbou aj inteligentné domáce spotrebiče a z nich hlavne Smart televízory. Našťastie šikovní slovenskí vývojári vytvorili zaujímavý bezpečnostný nástroj, ktorým si svoje zariadenia ochránite.

Počet zariadení pripojených k internetu každým rokom rapídne narastá a v domácnostiach tak nájdeme už aj viaceré inteligentné spotrebiče, akými sú nepochybne aj televízory s operačným systémom Android TV. Tie však neunikli ani pozornosti kybernetických zločincov, ktorí sa prostredníctvom nich snažia rôznymi spôsobmi poškodiť používateľa.

„Teda sú to typicky nejaké otravnosti na spôsob nevyžiadaných reklám, ktoré môžu zobrazovať nejaké aplikácie. Alebo potom sú to také pálčivejšie problémy ako je ransomvér, zablokovanie obrazovky, alebo minovanie bitcoinov alebo kryptomien všeobecne,“ vysvetľuje pán Juraj Malcho, Chief Technology Officier, ESET.

Pokojne sa môže stať, že uprostred futbalového zápasu vám obrazovku prekryje nevyžiadaná reklama, alebo oznam, že ak sa chcete ďalej pozerať, musíte útočníkovi zaplatiť. S takýmto škodlivým softvérom je teda používateľ priamo konfrontovaný, no skrytou hrozbou je to, ak útočník použije výpočtovú silu procesora v televízore na podvodné ťaženie kryptomien.

„Program, ktorý bude bežať na pozadí. Vy sa zatiaľ dívate na televízor, akurát si všimnete, že asi v obývačke je nejako teplejšie. Maximálne vyťaží procesor. Otázka či vie poškodiť hardvér? Môže sa to stať. Možno, že to chladenie nie je uspôsobené, lebo sa typicky nečaká, že pôjde na 100 percent ako nejaký server.“

Slovenskí vývojári s dlhoročnými skúsenosťami v oblasti bezpečnostných riešení sa preto rozhodli podať používateľom pomocnú ruku aj prostredníctvom nového softvérového riešenia s názvom ESET Smart TV Security. To by im malo poskytnúť pokročilú ochranu pred škodlivým kódom, ktorý môže zaútočiť na inteligentné televízory a ďalšie zariadenia, ktoré využívajú operačný systém Android TV, ako sú napríklad herné konzoly alebo set-top boxy.

„Tak je to vlastne klon nášho androidového produktu, keďže je to podobná platforma. Samozrejme ten náš softvér beží na pozadí. Môžete mať pravidelné skeny alebo si ho vypýtate jednorazovo. Prípadne urobí sken, keď zasuniete USB kľúč s nejakými filmami a podobne.“

ESET chráni pred kybernetickými útokmi už aj televízory s Androidom

ESET Smart TV Security si používateľ nainštaluje z digitálneho obchodu Google Play do svojho televízora, pričom aktualizácie sú automatické počas celého trvania licencie. Aplikácia môže dokonca ochrániť používateľa aj v prípade, ak sa už nejakým nedopatrením škodlivý softvér do televízora dostal.

„Výhoda toho, pokiaľ tam tá aplikácia je a dokonca sme ju nedetegovali v nejakom momente, že my tam stále na pozadí bežíme. To znamená, že ak ten televízor používateľ vypne a zapne ho, ja neviem, za chvíľku alebo na ďalší deň, kde my s veľkou pravdepodobnosťou medzitým dodáme tú detekciu, tak to vie opraviť. Inak vlastne ten televízor ostáva nepoužiteľný.“

Vývojári z ESETu sa aj v prípade nového bezpečnostného softvéru rozhodli použiť technológiu takzvanej pokročilej heuristiky, ktorá prispieva k zabezpečeniu používateľa pred škodlivým softvérom.

„Čo znamená, že my sa nedívame špecificky, na ktoré súbory alebo ktorý malvér to je. My sa dívame aké správanie toho je a na základe toho vieme vlastne odhaliť aj nové varianty, mutácie a podobne.“

Aplikácia Smart TV Security disponuje aj takzvanou Anti-phising ochranou. Jej úlohou je chrániť používateľov pri prezeraní webových stránok na televízore tak, aby nepadli do nejakej pasce kybernetického zločinca, ktorý by mohol zneužiť osobné alebo citlivé údaje.

„Tá detekcia tých škodlivých domén, ktoré môžu, ktoré typicky vidíme, že sú naozaj spojené s týmito podvodmi, tak to je to, čo vieme zablokovať,“ dopĺňa pán Juraj Malcho, Chief Technology Officier, ESET.

Cyber boj teda neutícha, naopak eskaluje. Výrobcovia bezpečnostných riešení sa tomu musia vedieť rýchlo prispôsobiť, aby pomáhali nám všetkým. A práve aj aplikácia ESET Smart TV Security by sa v tomto prípade mohla stať vhodným spôsobom, ako sa chrániť aj pri používaní svojho inteligentného televízora, pretože kybernetický zločin nikdy nespí.