Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Telekom sa pripravuje na 5G a umožní surfovanie internetom aj v lietadlách

Autor:
Rastislav Blažek
Zverejnené:
16. 3. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tohtoročná výstava v španielskej Barcelone, MWC 2018, sa niesla aj na vlne nových mobilných technológií, ktorých nástup sa ešte len očakáva. Zainteresovaní vedia, že hovoríme o 5G. To bola téma i pre Deutsche Telekom, ktorý predstavil víziu využitia tejto siete. No a popri tom ukázal i zaujímavé inovácie v oblasti Smart Cities a hlavne technológiu, vďaka ktorej bude mobilný signál a internet už aj v lietadlách.

Telekomunikačný operátor Deutsche Telekom vidí v novom komunikačnom štandarde 5G prínos nielen pre bežných spotrebiteľov. Mobilná dátová sieť 5G by totiž mala uľahčiť prepojenie miliárd zariadení a senzorov pre rozsiahlu infraštruktúru, vrátane inteligentných miest, ekosystému Internetu vecí, bezpečnosti, no aj vrátane celej priemyselnej revolúcii 4.0.

Nemeckým vývojárom, v spolupráci s partnermi Huawei a Intel, sa pritom už podarilo dokázať, že vzájomná interakcia medzi technickými komponentmi rôznych výrobcov, na novom štandarde 5G, skutočne funguje. Operátor si dal za cieľ, že ako prvý v Európe spustí komerčnú prevádzku 5G siete v roku 2020.

Mobilná dátová sieť 5G prispeje aj k rozširovaniu obrovského množstva zariadení a senzorov pre ekosystém Internetu vecí. Patria sem napríklad rôzne miniatúrne snímače sledujúce stav a miesto zásielky, alebo dokonca špeciálne snímače pre monitorovanie stavu mostnej konštrukcie. Tie vedia sledovať napríklad trhliny na moste, prípadne prehrdzavenie konštrukcie a takto je možné získať alarmujúce údaje ešte pred tým, ako by došlo k nešťastiu pri svojvoľnom zrútení sa mosta.

Telekom sa pripravuje na 5G a umožní surfovanie internetom aj v lietadlách

Spoločnosť Deutsche Telekom sa však na výstave MWC 2018 venovala aj súčasným inovatívnym technológiám. Patrí sem aj širokopásmové pripojenie pre letecké spoločnosti a cestujúcich v integrovanej sieti European Aviation Network, v skratke EAN. Tá dokáže preniesť pozemnú hlasovú komunikáciu a internet priamo do oblakov.

„Funguje v 30 krajinách v Európe, v celej Európskej únii a navyše vo Švajčiarsku a Nórsku. A funguje takým štýlom, že po zemi je rozložených 292 staníc, ktoré sú síce LTE, ale na trošku inom štandarde. Vlastne tá stanica musí dostreliť 150 kilometrov, aby mohla obsluhovať aj lietadlá vo výške 10 kilometrov a pohybujúce sa až do rýchlosti 1 200 km / h,“ hovorí pán Michal Korec, Slovak Telekom.

Na Slovensku sú postavené tri bázové stanice pre sieť EAN, čo by malo bez problémov stačiť pre pokrytie celej plochy našej krajiny. Nová sieť pritom poskytne bezproblémové prepojenie nad zemou aj vodou a cestujúcim v lietadle prinesie vysoké prenosové rýchlosti v 4G štandarde.

„To znamená viac ako 75 Mb za sekundu, to znamená či na sociálne siete, aj na samozrejme streaming audia, videa. To všetko by malo byť k dispozícii ako pri 4G sieťach v bežnom pokrytí.“

Sieť European Aviation Network má za sebou niekoľko testov, no telekomunikačný operátor ukázal prvý reálny test práve na výstave MWC 2018 v Barcelone.

„A bol to vlastne dialóg, respektíve spojenie hovoru nášho šéfa Tima Höttgesa a Manuela Neuera, vlastne nemeckého brankára, ktorí spolu prebrali taktiku na najbližšie majstrovstvá sveta vo futbale,“ dodáva pán Michal Korec, Slovak Telekom.

Komerčný štart služby European Aviation Network by mal byť spustený ešte v tomto roku. British Airways, ako jedna z prvých spoločností, už pritom oznámila, že ju nasadí do svojich lietadiel. Vďaka takýmto inovatívnym technológiám nás teda určite čakajú ešte lepšie možnosti komunikácie, a to aj vo vzduchu, pri lietaní.