Ficova demisia mnohým nestačí, ľudia opäť vyšli do ulíc

TA3 SITA TASR ČTK
16.3.2018 15:56

Robert Fico podal demisiu, Robert Kaliňák ju oznámil a prezident poveril zostavením novej vlády škandálmi nezaťaženého Petra Pellegriniho. Tieto zmeny však podľa organizátorov masových protestov nestačia. Žiadajú predčasné voľby, nezávislé vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka a jeho priateľky a v desiatkach slovenských a svetových miest opäť usporiadali protestné zhromaždenia. Majú nemalú podporu - na tom poslednom sa v Bratislave minulý týždeň zúčastnilo najviac ľudí od nežnej revolúcie. Aktuálne udalosti s vami sledujeme online.

Online sme ukončili.

20:40 Na protesty zareagoval Peter Pellegrini na svojom Facebooku.

20:25 Protest pre úradom vlády sa zaobišiel bez vážnejších incidentov. Zišlo sa tam približne dvesto ľudí. Na bránu hodili demonštranti niekoľko vajec.

20:20 "Polícia počas priebehu verejného zhromaždenia nebola nútená zakročovať," uviedla bratislavská krajská policajná hovorkyňa Veronika Slamková.

Výnimkou bol iba prípad vodiča, ktorý s nákladným autom zastavil pred hlavným vchodom Úradu vlády SR. Policajti mužovi zabránili vysypať hnoj, následne bol eskortovaný na príslušné policajné oddelenie.

19:50 Napriek daždivému počasiu prišlo na Námestie Andreja Hlinku v Žiline 6 000 ľudí. Nespokojný dav Žilinčanov prišiel podporiť aj otec zavraždeného študenta Daniela Tupého. Ľuďom na Hlinkovom námestí sa prihovorila aj sestra novinára Pavla Rýpala, ktorý pred desiatimi rokmi zmizol za nejasných okolností.

19:45 Žiar nad HronomMiestnych neodradilo ani daždivé počasie, na Námestí Matice slovenskej sa ich zišlo podľa odhadov okolo 300. V dave ľudí sa našli aj takí, ktorí do Žiaru nad Hronom prišli z okolitých miest. Podporu organizátorom vyjadrila aj početná skupina ľudí z neďalekej Kremnice, spisovateľ Ondrej Kalamár zo Zvolena či študenti miestneho gymnázia.

19:20 Časť ľudí z Námestia SNP v Bratislave sa presunulo pred Úrad vlády. Skandujú heslá proti Ficovi a Pellegrinimu.

19:18 Zemplínčania počas piatkového zhromaždenia v Michalovciach oponovali tvrdeniu, že na východe nič nie je. Svoj názor prišlo pred michalovskú radnicu podľa organizátorov z Občianskej iniciatívy Zemplína prejaviť približne 500 ľudí.

19:17 Do centra Prievidze prišlo približne 1500 ľudí. Organizátormi zhromaždenia v metropole hornej Nitry boli občianske združenia Ars Preuge a Berkat. Verejnosti sa počas neho okrem iných prihovoril režisér Robert Kirchoff, doktorandka študujúca v Prahe Ivana Rybanská a prostredníctvom videa i novinár a fotograf Juraj Mravec.

19:16 Približne 300 ľudí sa zúčastnilo v piatok na Námestí Baníkov v Rožňave. Toto nie je predvolebná kampaň, toto nie je štátny prevrat, neplatí nás Soros, scenáre sa nepíšu v Bruseli, ani vo Washingtone - ten náš sme písali tu. Sme tu, lebo sme sa tak slobodne rozhodli. Sme tu, aby sme povedali, že chceme mať v najvyšších funkciách takých policajtov, sudcov a prokurátorov, ktorí zabezpečia, že všetci poctiví, svedomití a spravodliví policajti, sudcovia a prokurátori v teréne budú môcť pracovať v súlade so zákonmi," zdôraznili organizátori.

19:15 Zhruba 3 000 ľudí sa zišlo na Svätoplukovom námestí v Nitre. Na pódiu vystúpili osobnosti Nitry a okolitého regiónu, ako napríklad evanjelický farár Ivan Eľko, Vladimír Špánik zo združenia ZOMOS, Ľubica Lachká z Komory mimovládnych neziskových organizácii, fotograf František Kolář z Fotogalérie Trafačka, výrobca čokolády Lyra Karol Stýblo, ale napríklad aj bratislavský novinár Eugen Korda.

„Nakradli miliardy a ešte stále disponujú veľkou mocou. Fico a Kaliňák odišli len preto, že ste na námestí stáli vy,“ prihovoril sa účastníkom zhromaždenia Korda.

dsc-6159_7f000001-0a63-74b4.jpg

19:00 Slušné Slovensko požadovalo v Trnave asi dvetisíc ľudí. Zhromaždenie zorganizovala novinárka Lenka Vančová. Je podľa nej dôležité, aby ľudia mohli vyjadriť svoje pocity z toho, aká je situácia v krajine. Demisiu Roberta Fica označila za dôkaz toho, že protesty majú zmysel. "Mám dcéru, myslím na jej budúcnosť, myslím na to, či uspeje v tejto krajine, ak bude slušným a poctivým človekom, keď najvyšší predstavitelia nám ukazujú, že zlé veci sa môžu robiť beztrestne," dodala Vančová

18:55 Podľa politika Františka Mikloška revolúciu, ktorú začali rodičia v roku 1989, musia teraz dokončiť ich deti. „Zápas o slušný život na Slovensku vzali mladí ľudia do svojich rúk,“ uviedol. Ocenil, že pokojní demonštranti za veľmi krátky čas dosiahli, že padla vláda, čo sa stalo len dvakrát v histórii novodobého Slovenska - v roku 1989 a teraz.

18:50 Približne tritisíc občanov sa pripojilo k zhromaždeniam v Banskej Bystrici. „To nie je nová vláda. To je klon starej vlády. Ak by táto nová vláda, ktorá sa bude uchádzať o dôveru v parlamente, bola naozaj iná a mala nakročené na zmenu, už by sa aspoň niekto ospravedlnil, už by aspoň niekto povedal, čo bude robiť, aby tu bolo slušné Slovensko. Okrem toho ešte hrozí, že tá vláda bude mať aj krstného otca,“ prihovorila sa k účastníkom bývalá slovenská ombudsmanka Jana Dubovcová.

18:45 Zhruba šesťtisíc ľudí sa podľa odhadov organizátorov zišlo napriek daždivému počasiu v Prešove. Davu sa prihovorilo viacero rečníkov, medzi nimi aj jeden z organizátorov Veľkého protikorupčného pochodu - študent Tomáš Tabiš či občiansky aktivista Jozef Baran z OZ Lepší Prešov, rímskokatolícky kňaz Peter Gombita. Za novinársku obec sa ľuďom prihovoril Michal Frank, za umelcov spevák skupiny Elevenhill Marián Ferenc a za hercov z Divadla Jonáša Záborského prečítala spoločné vyhlásenie Veronika Husovská. „My, umelci a ďalší zamestnanci Divadla Jonáša Záborského v Prešove sa pripájame k požiadavke dôkladného a nezávislého vyšetrenia vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a vytvorenia dôveryhodnej vlády, ktorej súčasťou nebudú ľudia, u ktorých existujú podozrenia z korupcie a prepojenia na organizovaný zločin,“ píše sa vo vyhlásení, v ktorom herci žiadajú aj vysporiadanie sa s korupciou, bezohľadnosťou moci a mafiánskymi praktikami.

18:44 Bývalý diplomat a lektor Ondrej Gažovič je presvedčený, že Slovensko má veľký potenciál, môže byť krajinou, odkiaľ mladí neutekajú a krajinou, kde starších čaká dôstojná staroba. „Čo nám podráža kolená, je arogancia moci, ktorá zločiny zahráva do outu,“ vyhlásil na rečníckom pódiu s tým, že v demokratických voľbách musia Slováci odkázať politikom, že sa im už nemôžu vysmievať.

18:40 Ľudí v Poprade neodradilo ani daždivé počasie a pred obchodným centrom na Námestí sv. Egídia sa ich zhromaždilo približne rovnako ako minulý piatok. Na pódiu okrem neho vystúpili aj dvaja stredoškolskí študenti Petra Lichá a Martin Jenčo. Počas príhovoru zdôraznili, že sa „nechcú vracať do obdobia, keď sa ľudia nemuseli zaujímať o politiku ani o veci verejné“. „Aj napriek neochote niektorých rozlúčiť sa s mocou a funkciami, my im chceme dať svoje 'zbohom'. Nechceme ďalšie stovky absolventov stredných škôl, ktorí každoročne utečú do zahraničia. Chceme dôverovať vláde a chceme byť zaťažovaní politikou,“ povedala Lichá.

Na záver protestného zhromaždenia sa Popradčania spoločne s evanjelickým farárom Stanislavom Gregom pomodlili za lepšie Slovensko a zaspievali slovenskú hymnu. Následne opäť zapálili sviečky pri pamätníku Jozefa Bonka pri kostole sv. Egídia.

18:30 V Dolnom Kubíne prišlo asi 500 ľudí. Na pódiu sa okrem organizátora zhromaždeniu prihovorila aj šéfredaktorka MY Oravské noviny Lýdia Vojtaššáková, vydavateľka viacerých oravských regionálnych novín Anna Lajmonová či herec a zdravotný klaun Roman Večerek. Práve on v príhovore pripomenul, akú dôležitú úlohu hrá v živote ľudí pravda a dobro. „Deťom sa snažím odovzdať to, čo ma učili moji rodičia - že človek má v živote konať dobro a nemá robiť druhým to, čo nechce, aby robili oni jemu,“ zdôraznil.

18:25 Približne 700 protestujúcich prišlo podľa odhadu organizátorov v piatok popoludní pred Dom kultúry v Považskej Bystrici vyjadriť nespokojnosť so súčasnou situáciou v štáte. K davu sa okrem iných prihovorila spisovateľka Soňa Uríková, učiteľka Anna Jančová, organizátori prečítali podporný list žilinského hokejistu, Považskobystričana Rastislava Konečného. Na proteste mala niekoľko hudobných vstupov 25-ročná speváčka Mirka Miškechová. Študovala žurnalistiku na rovnakej škole, ako zavraždený Ján Kuciak i preto vníma jeho vraždu mimoriadne citlivo.

18:20 Okolo 150 ľudí sa v piatok podvečer zišlo na Námestí SNP vo ZvoleneĽudia prišli aj napriek tomu, že ešte počas dňa nebolo isté, či sa podujatie v pod Pustým hradom uskutoční. Ako ešte pred samotným stretnutím povedala iniciátorka zhromaždenia Martina Paulíková, o zvolenskom proteste síce už niekoľko dní informovala facebooková stránka údajného ohlasovateľa, na nej sa ale zároveň začali objavovať informácie, že podujatie v meste nebude. Sama sa preto vo štvrtok popoludní chopila iniciatívy a zhromaždenie sa rozhodla na poslednú chvíľu, ale predsa len zvolať.

18:15 Zuzana Kronerová z Divadla Astorka je tiež presvedčená, že zatiaľ sa neurobilo dosť, aby na Slovensku nastala skutočná zmena. Zároveň vyzvala, aby do ulíc vyšlo ešte viac ľudí, ktorí cítia, „že niečo nie je v poriadku, ale ešte nenašli odvahu vzoprieť sa“. Na mysli pritom mala ľudí zo štátnej správy – ministerstiev, polície, prokuratúry, ale aj politickej sféry bez ohľadu na stranícke tričká. „Ak na vás niekto tlačí a núti vás kryť korupciu, vzoprite sa. Teraz máte šancu, a možno poslednú,“ uviedla Kronerová.

18:10 Režisér Viliam Čino z Cvernovky odkázal súčasným predstaviteľom vládnej koalície, že ľudia na námestí sa nimi cítia oklamaní a podvedení. Pripomenul, že počas vlády Smeru-SD narástli preferencie fašistom a bol zavraždený novinár. „Vymieňate postavy, ale divadelná scéna zostáva tá istá. Ste nám na smiech aj na plač. Hanbíme sa za vás pred celým svetom aj sami pred sebou,“ odkázal politikom. Opozícii odkázal, že ak sa dostane k moci, bude pod prísnou verejnou kontrolou. Problémy tohto štátu musia riešiť kontinuálne, a nielen na jedno funkčné obdobie. „Budete si musieť zaslúžiť našu dôveru,“ vyhlásil.

fc8a5728_7f000001-0106-b2d6.jpg

18:00 Herec Divadla Astorka Juraj Kemka prirovnal štvrtkovú výmenu premiéra k podobnej výmene predsedu vládu v novembri 1989. „Robert Fico sa ľuďom vysmial do tváre. Chcel dobehnúť ľudí podobne ako komunisti, keď v roku 1989 vládu riadenú komunistom nahradili iným komunistom, no ľudia ho odmietli,“ vyhlásil.

Martin Mojžiš, novinár a vysokoškolský pedagóg, konštatoval, že dezignovaný premiér Peter Pellegrini je len figúrka a panáčik, ktorým chce Robert Fico hrať svoje hry. "Takého premiéra nechceme. Nechceme ministra vnútra, ktorý zas bude figúrkou Roberta Kaliňáka. Nechceme, aby vražda Jána Kuciaka ostala nepotrestaná,“ zdôraznil.

fc8a5743_7f000001-fef9-1ac5.jpg

17:45 Spoluzakladateľka občianskeho združenia Aliancie Fair-play Zuzana Wienk vyzvala na odstúpenie policajného prezidenta Tibora Gašpara a špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, ktorých by mali nahradiť hodnoverné osoby. „Nový minister vnútra nesmie byť len sakom Kaliňáka. Chceme tam človeka, ktorého morálke a odbornosti bude veriť široká verejnosť,“ vyhlásila. Generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára vyzvala, aby umožnil dohľad zahraničných kriminalistických odborníkov nad vyšetrovaním vraždy.

17:40 S požiadavkou na predčasné voľby vystúpil na pódiu herec Richard Stanke, ktorý podľa vlastných slov hovoril za všetkých hercov Slovenského národného divadla a Divadla Astorka. Odchod Roberta Fica a Roberta Kaliňáka nikomu nestačí. „Guma, ktorú títo dvaja páni roky naťahovali, už praskla,“ vyhlásil, že ľudia chcú slušnú vládu a nie takú, akú ponúka súčasná koalícia. „Ich predstava o slušnosti sa od tej našej zásadne líši,“ uzavrel.

17:33 Niekoľko stoviek Považskobystričanov neodradil ani dážď. Prišli dokonca aj obyvatelia dlhodobo pracujúci vo Veľkej Británii.

17:30 „Stále hovoria len o stoličkách a ako si ich popresúvajú – to je cynický výsmech do našich tvárí,“ vyhlásil spoluorganizátori protestov z novembra 1989 Filip Bagáč a Ingrid Bagáčová. Bagáč vyzval na radikálne zmeny celého systému, ako aj v polícii a súdnictve. Spomenul aj možnosť generálneho štrajku ako prostriedku, ktorý prispel k pádu komunistickej vlády v roku 1989.

img-20180316-163354_7f000001-e9b0-9330.jpg

17:25 Na protestoch sa objavujú kreatívne transparenty.

17:20 Na úvod zhromaždenia vystúpili organizátori Katarína Nagy Pázmány a Peter Nagy. „Vrah Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej je stále neznámy, vláda síce podala demisiu, no v pozadí zostávajú rovnakí ľudia“. Robert Fico, Béla Bugár a Andrej Danko sa podľa nich snažia udržať pri moci za každú cenu a chcú zamiesť pod koberec všetky korupčné kauzy, o ktorých písal aj zavraždený novinár Ján Kuciak. Neustále zastrašovanie a pohŕdanie slušnými ľudmi len prehlbuje nedôveru ľudí v predstaviteľov vládnej koalície. Ľudia majú právo vybrať si nových zástupcov vo voľbách. „Premiéra vystriedala jeho bábka,“ vyhlásil Nagy.

17:15 Ľudia stále prichádzajú na Námestie SNP zo všetkých strán. Na mieste sú policajti a záchranári, policajné autá blokujú výjazd na Obchodnú ulicu. Dav skanduje heslá ako Dosť bolo Fica!, Kriminálnici, zabili ste demokraciu.

17:05 Námestie SNP v Bratislave je úplne plné. Na facebooku svoju účasť potvrdilo 25-tisíc ľudí.

imgl3540_7f000001-ec96-e9d3.jpg
protest2_7f000001-ed62-dd47.jpg

17:00 V týchto chvíľach sa oficiálne začínajú vo viacerých slovenských mestách občianske zhromaždenia Za slušné Slovensko.

16:50 Opäť sa Za slušné Slovensko demonštruje aj v Prahe na Václavskom námestí.

16:00 Prokuratúra navrhla väzbu pre Sebastiana Vadalu, ktorý je bratom talianskeho podnikateľa Antonina Vadalu.

14:50 Strana Most-Híd požiadala dnes políciu o ochranu svojej straníckej centrály. Dôvodom je výhražný e-mail, ktorý dnes strana dostala. V ňom sa uvádza, že centrálu Mosta-Híd treba vypáliť.

14:45 Peter Pellegrini, ktorého prezident Andrej Kiska vo štvrtok poveril zostavením vlády, začal rokovania o zložení nového kabinetu. Rokovania budú pokračovať počas víkendu.

14:20 Pokus o podpálenie centrály Smeru je podľa strany neprijateľný. "Strana Smer-SD vníma tento trestný čin ako krok radikálov, ktorí sa snažia zneužiť súčasnú politickú situáciu na destabilizáciu krajiny a demokratického systému, v ktorom môže každý človek slobodne a bez strachu prezentovať svoj názor a zasadiť sa za jeho presadenie demokratickými metódami," uvádza sa v stanovisku.

14:05 Líder koaličného Mosta-Híd Béla Bugár bude žalovať predsedu OĽaNO Igora Matoviča za jeho vyhlásenia, keď hovoril, že Most-Híd v koalícii udržali miliardy z eurofondov.

13:05 Horúcim kandidátom na post ministra spravodlivosti má byť Gábor Gál z Mosta-Híd. Denníku Pravda to potvrdil zdroj z prostredia vládnej koalície. Podľa Petra Pellegriniho, povereného zostavením vlády, dôjde v priebehu pár dní k výmene na viacerých ministerstvách.

12:32 Členovia zastupujúci občiansku spoločnosť v Rade vlády pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť žiadajú príslušné štátne orgány, aby vytvorili záruky skutočného nezávislého a efektívneho vyšetrovania prípadu vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Vo vyhlásení signatári uvádzajú, že podporujú zapojenie expertov Europolu do procesu vyšetrovania, lebo bez vyšetrenia brutálnej vraždy a jej všetkých súvislostí nie je možné obnoviť dôveru občanov Slovenskej republiky v štát a jeho inštitúcie.

12:30 Po konflikte v taxíku zadržali Sebastiana Vadalu, brata talianskeho podnikateľa Antonina Vadalu z článku zavraždeného novinára Jána Kuciaka. Uviedla to TV JOJ.

12:20 Spomienkovú akciu Postavme sa za slušné Slovensko medzi prvými začali v Sydney. V austrálskej metropole si prví protestujúci zaspievali slovenskú hymnu.

11:10 Protestné zhromaždenia by sa mali konať v týchto mestách: BratislavaBánovce nad BebravouBanská BystricaBreznoDolný KubínHumennéKomárnoKošiceKežmarokLeviceLevočaLiptovský MikulášLučenecMartinMichalovceNámestovoNitraNové ZámkyPartizánske, Pezinok (svätá omša a presun do Bratislavy), PiešťanyPopradPovažská BystricaPrešovPrievidzaRimavská SobotaRožňavaSkalicaSpišská Nová VesTrnavaTrenčínVeľký Krt횎iar nad HronomŽilina.

Zahraničie: Berlín (18.marca), BrnoBruselHaagDublinEdinburghGlasgowHelsinkiKodaňLisabonLondýnLuxemburgMadridMalagaMníchovNew YorkOlomoucParížPalo AltoPrahaReykjavíkSantiagoSydneyŠtokholmVaršava.

10:40 Mimoriadna schôdza, ktorá sa mala uskutočniť v pondelok s cieľom vysloviť premiérovi Robertovi Ficovi nedôveru, nebude. Opoziční poslanci, ktorí rokovanie iniciovali, na piatkovom zasadnutí grémia informovali, že podpisy sťahujú. "Urobíme všetky kroky, aby táto schôdza nebola. Lebo nemá žiadnu logiku odvolávať premiéra, ktorý demisiu podal a bola aj prezidentom Andrejom Kiskom prijatá," povedal podpredseda SaS Ľubomír Galko.

10:30 Organizátori upozorňujú, že bratislavské zhromaždenie bude výlučne na Námestí SNP. Na pódiu by mali vystúpiť Zuzana Krónerová, František Mikloško, Filip Vagáč, Martin Mojžis, Ondrej Gažovič či Juraj Kemka.

10:25 Na bratislavskom Námestí SNP už rozkladajú pódium s ozvučovacou technikou. Prší, ale podľa meteorológov by sa zrejme malo do večera vyčasiť.

10:20 "Znova zažívame veľké chvíle prebudenia. Dlho v našej spoločnosti vrela nespokojnosť, že privilegované skupiny cudzopasia na verejnom majetku, bohatnú, korumpujú a zneužívajú moc. Celé roky ľudí v našej krajine frustruje bohatstvo tých, ktorí k nemu neprišli poctivo na základe pracovitosti a znalostí vo férovej súťaži, ale na základe konexií, podvodov a korupcie. Tomuto musíme urobiť koniec, lebo nás organizovaný zločin zadusí. Hovoríme o organizovanom zločine na najvyšších miestach v štáte – vo vláde, na ministerstvách, v polícii, na prokuratúre, na súdoch," burcuje pred pochodom šéf SaS Richard Sulík.

10:00 V Žiline v noci horela budova krajskej kancelárie strany Smer-SD. Zrejme nešlo o náhodu. Na budovu, v ktorej majú poslanecké kancelárie Igor Choma, či podpredseda strany Juraj Blanár, niekto napísal „ZLODEJI VASKY JUGENT”. Incident sa stal iba pár hodín pred chystanou druhou demonštráciou proti vývoju krajiny po smrti novinára.

09:30 Piatkové zhromaždenie Za slušné Slovensko v Bratislave môže opäť zdržať a obmedziť premávku mestskej hromadnej dopravy. Linky, ktoré nebudú premávať podľa harmonogramu: 31, 39, 83, 84, 93 a 184, 208, 207, 212, 3, 4, 5, 7, 8 a 9.

08:30 Bratislave, Košiciach, Banskej Bystrici a ďalších desiatkach miest na Slovensku i v zahraničí vyjdú v piatok podvečer ľudia do ulíc. Konať sa tu budú od 17.00 h zhromaždenia Postavme sa za slušné Slovensko. Ich organizátori žiadajú dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Zároveň chcú na Slovensku predčasné parlamentné voľby, keďže podľa nich odchod premiéra Roberta Fica a ministra vnútra Roberta Kaliňáka z funkcií nestačí.     

Zhromaždenia majú podľa organizátorov opäť pripomenúť, že je legitímnou požiadavkou občanov, aby žili v krajine, kde korupcia nie je štandardom a kde vo vládnych kruhoch neexistuje prepojenie na organizovaný zločin. "Potrebujeme novú šancu pre slušné a spravodlivé Slovensko, a preto požadujeme predčasné voľby. Toto je momentálne jediná možnosť, ako sa pokúsiť o obnovu dôvery ľudí v štát. Jediná možnosť, ako vrátiť politike slušnosť," píšu organizátori. Tí zároveň žiadajú vyšetrenie vraždy Kuciaka a jeho snúbenice za spoluúčasti medzinárodných vyšetrovateľov a vyšetrenie všetkých káuz, na ktoré novinár poukázal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok