Moskva reaguje na sankcie USA, rozšíri čiernu listinu

TA3 TASR
16.3.2018 09:22

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov vyhlásil, že Moskva na novú sériu sankcií uvalených Spojenými štátmi zareaguje rozšírením "čierneho zoznamu" Američanov. Informovala o tom ruská tlačová agentúra RIA Novosti a následne i agentúra Reuters.

Nevylučujú ďalšie opatrenia

Riabkov uviedol, že Rusko využije princíp parity (rovnocennosti) v reakcii na sankcie, zavedené proti Rusku za údajné zasahovanie do prezidentských volieb v USA v roku 2016 a za kybernetické útoky, ale že Moskva nevylučuje ani ďalšie opatrenia, ako napísala Ria Novosti. Moskva chce zachovať dialóg s Washingtonom a ľudia v Spojených štátoch, ktorí chcú zničiť vzťahy s Ruskom, sa zahrávajú s ohňom, citovala ruská agentúra Riabkova.

Spojené štáty uvalili vo štvrtok 15. marca sankcie na 19 ruských fyzických a právnických osôb. Medzi osobami zasiahnutými americkými sankciami je aj 13 jednotlivcov, ktorých vo februári obvinil osobitný vyšetrovateľ Robert Mueller zo zasahovania do politického procesu v USA. Mali sa dopustiť sprisahania, počítačového a bankového podvodu a krádeže identity s priťažujúcimi okolnosťami.

Sankcie aj na rozviedku

Najnovšie sankcie sa dotknú okrem iných ruského oligarchu Jevgenija Prigožina, známeho pod prezývkou "Putinov kuchár", ktorý údajne financoval šírenie propagandy a dezinformácií. Sankcie amerického ministerstva financií sa týkajú piatich organizácií vrátane ruských tajných služieb, ktorých majetkové podiely podliehajúce americkej jurisdikcii sú od štvrtka zablokované a americké fyzické a právnické osoby s nimi nesmú vstupovať do obchodných vzťahov.

Medzi sankcionovanými organizáciami sú aj vojenská rozviedka GRU a Federálna bezpečnostná služba (FSB), ako aj spoločnosť Internet Research Agency (IRA, Agentstvo internet-issledovanij) so sídlom v Petrohrade, ktorá mala viesť dezinformačnú kampaň zameranú na ovplyvnenie prezidentských volieb v USA v roku 2016.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok