Vyhlásenie prezidenta Andreja Kisku po prijatí Petra Pellegriniho

TA3 SITA
15.3.2018 17:39

Prezident Andrej Kiska prijal podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho.

Vyhlásenie prezidenta Andreja Kisku po prijatí Petra Pellegriniho
SITA/Diana Černáková

„Pred dvoma týždňami som po rokovaní s predsedom vlády o politickej kríze, ktorá paralyzovala Slovensko po ohavnej vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, povedal, že vidím dve riešenia. Zásadnú zmenu vlády, ktorá by opätovne požiadala o dôveru národnej rady, alebo predčasné voľby.

Namiesto vôle prijať základnú politickú zodpovednosť zo strany vlády a jej predsedu, aby sa mohol začať bolestivý, ale nevyhnutný proces obnovy dôvery ľudí v štát, jeho predstaviteľov a spravodlivosť, sme sa dočkali niečoho úplne iného. Neochoty pochopiť politickú realitu, konšpiračných teórií o prevratoch riadených zo zahraničia, spochybňovania práva ľudí na pokojné zhromažďovanie sa. Niet sa čo čudovať, že výsledkom nespokojnosti boli protesty za slušné Slovensko, najväčšie od roku 1989.

Viete, že — tak ako som avizoval — rokoval som s predstaviteľmi demokratických parlamentných strán. O tom, ako si predstavujú riešenie politickej krízy a zmierňovanie napätia v spoločnosti. Z týchto stretnutí vyplynulo, že v súčasnosti neexistuje v Národnej rade Slovenskej republiky väčšina 90 hlasov poslancov, ktorá by rozhodla o skrátení volebného obdobia a vyhlásení predčasných volieb.

Včera večer som na žiadosť premiéra prijal predsedov koaličných strán. Informovali ma, že vláda Roberta Fica je pripravená podať demisiu. Zároveň vyjadrili vôľu pokračovať naďalej ako koaliční partneri a informovali ma, že majú podporu parlamentnej väčšiny k zostaveniu novej vlády pod vedením Petra Pellegriniho.

Po dvoch týždňoch medzinárodnej hanby, popierania politickej zodpovednosti a masových protestov sme späť na začiatku. Pri demisii súčasnej vlády a výmene premiéra. To je zásadnou zmenou vlády, pri ktorej bude pre nového predsedu vlády nevyhnutné žiadať o dôveru poslancov parlamentu. Hoci rozumiem tomu, že atmosféra sa za tie dva týždne tak vyhrotila, že ani avizovaná demisia ministra vnútra, ani demisia trojnásobného predsedu vlády nemusí byť pre časť verejnosti dostatočným signálom, aby ukončili protesty.

Chcel by som v tejto súvislosti pána premiéra dôrazne upozorniť, že ústava Slovenskej republiky podmieňuje demisiu predsedu vlády jednou jedinou ústavnou požiadavkou. A tou je doručenie demisie hlave štátu.

Privítal by som, aby pri tak vážnom ústavnom úkone všetci konali iba na základe ústavy, v jej medziach a v rozsahu a spôsobom, ktorý ustanovuje zákon. Zavolal som si preto dnes dopoludnia lídrov koaličných strán, aby som im to pripomenul. Lebo našou povinnosťou je prispievať k upokojeniu situácie, nie k ďalšiemu zvyšovaniu napätia v spoločnosti.

Týmto považujem diskusiu o nejakých podmienkach demisie premiéra a vlády za uzavretú. Ak dnes pán Fico demisiu doručí, ako hlava štátu ju prijmem.

Chcem pripomenúť to najdôležitejšie. Slovenská republika je parlamentnou demokraciou, v ktorej podľa ústavy vláda svoj mandát odvodzuje od väčšiny poslancov v národnej rade. Ako prezident som to rešpektoval pri zostavovaní vlády po voľbách v roku 2016 a budem ústavu a ústavné zvyklosti rešpektovať aj teraz.

Prijal som preto dnes aj pána Pellegriniho, ktorý mi doniesol podpisy 79 poslancov parlamentu, ktorí mu ako možnému premiérovi vyjadrili podporu. Žiadna iná väčšina potrebná na vládnutie v súčasnosti v národnej rade neexistuje. Rovnako neexistuje ústavná väčšina poslancov parlamentu, ktorá by sa dnes dohodla na skrátení volebného obdobia a vyhlásení predčasných parlamentných volieb.

S pánom Pellegrinim som sa dnes rozprával o tom, ako by postupoval v prípade, že ho poverím zostavením vlády. Diskutovali sme o možných personálnych obsadeniach jednotlivých ministerstiev, ako aj o tom, ako by chcel začať obnovovať dôveru ľudí v štát.

Na základe všetkých faktov a na základe ústavy a ústavných zvyklostí našej krajiny pána Pellegriniho poverím zostavením vlády po tom, čo prijmem demisiu vlády pána Fica. Samozrejme, za predpokladu, že mi takúto demisiu doručí.“

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok