S premiérom podľa ústavy končí aj vláda, kľúčový je prezident

TA3 SITA
15.3.2018 09:47

Ak demisiu podá predseda vlády, demisiu podá celá vláda, uvádza Ústava SR. Ako ďalej vyplýva z článku 116 druhého oddielu Ústavy SR venovaného Vláde Slovenskej republiky, predseda vlády ako člen vlády môže podať demisiu prezidentovi Slovenskej republiky.

S premiérom podľa ústavy končí aj vláda, kľúčový je prezident
TASR/Pavel Neubauer

Následne podľa článku 115 ústavy, ak prezident SR prijme demisiu vlády, poverí ju vykonávaním jej funkcie až do vymenovania novej vlády. Novú vládu vymenuje prezident SR. Najskôr však musí hlava štátu menovať predsedu vlády. Ústava neurčuje žiadne lehoty na vymenovanie predsedu vlády. Na návrh premiéra prezident vymenuje ďalších členov vlády a poverí ich riadením ministerstiev.

Vláda je povinná do 30 dní po svojom vymenovaní predstúpiť pred Národnú radu Slovenskej republiky, predložiť jej svoj program a požiadať ju o vyslovenie dôvery. Do pôsobnosti NR SR totiž podľa ústavy patrí rokovať o Programovom vyhlásení vlády, kontrolovať činnosť vlády a rokovať o dôvere vláde alebo jej členom.

Schválenie Programového vyhlásenia vlády je ústavným predpokladom ďalšieho fungovania vlády. Na jeho schválenie je potrebných najmenej 76 hlasov poslancov NR SR. Vyplýva to z postavenia a právomocí NR SR zverejnených na webstránke parlamentu http://www.nrsr.sk. Programové vyhlásenie vlády zvyčajne v parlamente predstaví jej predseda, následne o ňom rokujú výbory parlamentu a až potom sa uskutoční rozprava v parlamentnom pléne, ktorá vyvrcholí hlasovaním o dôvere kabinetu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok