Doplnkové ordinačné hodiny od mája nezavedú, Drucker vysvetlil dôvod

TA3 TASR
14.3.2018 16:11

Téma doplnkových ordinačných hodín potrebuje ešte odbornú a vecnú diskusiu, vysvetľuje posunutie ich účinnosti na budúci rok minister zdravotníctva Tomáš Drucker.

Doplnkové ordinačné hodiny od mája nezavedú, Drucker vysvetlil dôvod
SITA/Branislav Bibel

Po nevôli lekárov návrh stiahol

Možnosť ich zavedenia mali mať ambulantní lekári od mája tohto roka, parlamentní poslanci však odsúhlasili, že zaviesť si ich budú môcť až začiatkom roka 2019. Drucker nepovažuje za šťastné riešenie, že účinnosť doplnkových ordinačných hodín sa musela urobiť nepriamou novelou cez návrh zákona o treťom pilieri, "no v parlamente nie je aktuálne otvorený žiaden zdravotnícky zákon a máj sa blíži".

S prijateľnou úpravu doplnkových ordinačných hodín mali prísť koaliční poslanci z parlamentného zdravotníckeho výboru, z ich iniciatívy sa totiž od mája mali zavádzať. Snahy o ich zavedenie mal v minulosti aj Drucker, no po nevôli lekárov tento návrh stiahol.

Tému spolitizovala opozícia

"Treba sa spýtať koaličných poslancov z výboru, prečo zatiaľ neprišli s prijateľným riešením," povedal Drucker novinárom s tým, že on im v tejto situácii navrhol posunúť termín účinnosti doplnkových ordinačných hodín. S premiérom o tom nehovoril.

Drucker tvrdí, že za ideou doplnkových ordinačných hodín si stále stojí a má návrh, ako ich zoptimalizovať, "hoci túto tému spolitizovala opozícia". Aj to bol dôvod, prečo na prehodnotenie ich potreby vyzval tento rok premiér Robert Fico. Vtedy sa ozvali lekári aj pacienti, tvrdili, že zrušenie doplnkových ordinačných hodín by bolo na škodu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok