Rusko je vinné. Británia po útoku na špióna vyhostí desiatky ľudí

TA3 TASR
14.3.2018 14:29

Ruský štát je vinný z pokusu o vraždu bývalého špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry. Vyhlásila to v stredu britská premiérka Theresa Mayová s tým, že Británia vyhostí v tejto súvislosti 23 ruských diplomatov. Ide o najväčšie vyhostenie od studenej vojny.

Premiérka v pondelok v britskom parlamente povedala, že bývalý plukovník ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergej Skripaľ a jeho dcéra boli s veľkou pravdepodobnosťou otrávení mimoriadne účinnou nervovoparalytickou bojovou látkou novičok, ktorá sa v časoch studenej vojny v 70.-80. rokoch vyrábala v bývalom Sovietskom zväze.     

britain-spy-14884-2c9bcf725ede4cb1b50bbc57e7125a04_7f000001-235e-f05e.jpg

Mayová dala v mene svojej krajiny Rusku ultimátum: do utorkovej polnoci očakávala vysvetlenie, ako sa v Rusku vyrobená bojová látka dostala do anglického mesta Salisbury. V prípade, že Británia takéto vysvetlenie nedostane, je pripravená prijať rázne opatrenia. Mayová upozornila, že ak sa dokáže, že za útokom stojí Moskva, jej vláda to bude považovať za "nezákonné použitie sily" zo strany Ruska.      

Ruské veľvyslanectvo v Londýne oznámilo, že nebude reagovať na ultimátum Británie, kým nedostane vzorky použitej chemickej látky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok