Taliana Vadalu z Kuciakovho článku navrhli vziať do väzby

TA3 SITA TASR
14.3.2018 09:58

Košický krajský prokurátor podal návrh na vzatie do predbežnej väzby podnikateľa Antonina Vadalu, Taliana z nedokončeného článku zavraždeného novinára Jána Kuciaka. Na túto osobu vydal súd v Benátkach európsky zatýkací rozkaz.

Dovoz veľkého množstva kokaínu

Ako uviedol hovorca krajskej prokuratúry Milan Filičko, prokuratúra začala vykonávať predbežné vyšetrovanie o zatýkacom rozkaze. "Antonino V. (1975) je v Taliansku stíhaný za trestné činy nezákonného obchodovania s narkotikami a psychotropnými látkami a za účasť na trestnom zoskupení za účelom nezákonného obchodovania s drogami. Podľa obvinenia sa od decembra 2013 do decembra 2015 spolčil s inými osobami za účelom nepretržitého páchania trestnej činnosti spočívajúcej v dovoze veľkého množstva kokaínu z Južnej Ameriky," vysvetlil Filičko.

O návrhu prokuratúry musí rozhodnúť Krajský súd v Košiciach do 48 hodín. "Účelom predbežnej väzby je zabezpečiť prítomnosť zadržanej osoby na území Slovenskej republiky tak, aby nedošlo k zmareniu účelu konania o európskom zatýkacom rozkaze," poznamenal s tým, že Krajská prokuratúra Košice prostredníctvom slovenského národného zastúpenia Eurojustu požiadala taliansku stranu o poskytnutie dodatočných informácií v zmysle zákona. "Ak súd návrhu prokuratúry vyhovie, tá bude mať 40 dní na to, aby mu doručila originál zatýkacieho rozkazu s príslušnými dokladmi, ktoré poskytne talianska prokuratúra," uzavrel.

Štyri spolupracujúce rodiny

Vadalu zadržala polícia v utorok v Michalovciach v skorých ranných hodinách. „Európskym zatýkacím rozkazom žiada taliansky súd o vydanie Antonina V. na trestné stíhanie do Talianska pre drogový trestný čin spáchaný organizovanou zločineckou skupinou s nadnárodnou pôsobnosťou,“ uviedla generálna prokuratúra vo svojom stanovisku.

Podľa Kuciaka fungujú na východe Slovenska vo vzájomnej koordinácii zástupcovia štyroch rodín z prostredia talianskej Kalábrie, rodiska 'Ndranghety. Okrem Vadalovcov a Cinnanteovcov ide o rodiny Rodovcov a Catroppovcov. Ich hlavným slovenským biznisom sa stalo poľnohospodárstvo. 

Taliansky podnikateľ odmieta, že by patril k mafii, ako aj spájanie s vraždou novinára Kuciaka a jeho priateľky. Informácie, že on a jeho rodina získavajú eurofondy, dotácie z Pôdohospodárskej platobnej agentúry a majú miliónové štátne zákazky, označil za klamstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok