Farkašová získala na zimných paralympijských hrách zlatú medailu

TA3 SITA
14.3.2018 09:11

Čo štart, to zlatá medaila. Toto skvelé konštatovanie naďalej platí o slovenskej reprezentantke v zjazdovom lyžovaní Henriete Farkašovej na XII. zimných paralympijských hrách v kórejskom Pchjongčchangu.

Farkašová získala na zimných paralympijských hrách zlatú medailu
SITA/SPV/Roman Benický

So stužkou vo vlasoch

Farkašová a jej navádzačka Natália Šubrtová zvíťazili v stredajšom obrovskom slalome v kategórii zrakovo znevýhodnených suverénne o 5,34 s pred Britkou Mennou Fitzpatrickovou s navádzačkou Jennifer Kehoeovou. Farkašová už má 11 medailí v súčte svojich paralympijských vystúpení, z toho 9 zlatých. V Pchjongčchangu sa stala víťazkou zjazdu, super G, superkombinácie a aktuálne aj obrovského slalomu.

Do stopercentného maxima jej chýba už len zlato zo slalomu, ktorý príde na rad až v nedeľu 18. marca. "Aj dnes som urobila chybičky, bol tam aj záklon. Nebolo to až také dramatické ako v superkombinačnom slalome. Prišlo malé zaváhanie, ale celkovo to boli dve solídne jazdy. Zvíťazili sme s veľkým náskokom, takže je to super. Tešíme sa, že sme prekonali naše maximum ziskom štvrtého zlata na jednej paralympiáde,“ hovorí Henrieta Farkašová, ktorá stredajší obrovský slalom absolvovala so stužkou vo vlasoch s ľudovými motívmi. "Naša radosť sa s každou medailou kumuluje. Cieľ stále máme nastavený na päť zlatých. Je to skvelý pocit, keď pribúdajú medaily. Necítim väčšiu nervozitu s pribúdajúcimi zlatými. Cítila som sa na trati veľmi dobre. Stále nás to baví, užívame si samotné jazdy aj okamihy po pretekoch," doplnila.

Striebro z obrovského slalomu v kategórii zrakovo znevýhodnených mužov pridali Jakub Krako a jeho navádzač Branislav Brozman. Krako na ZPH získal už dovedna deväť medailí, z toho päť zlatých a vrátane stredy aj štyri strieborné. V Pjongčangu má okrem stredajšieho striebro na svojom konte aj zlato v super G a striebro v zjazde. "Dnes bolo neuveriteľné teplo, musel som sa chladiť v snehu. Prvé kolo bolo fajn a skončili sme tretí, v druhom sme urobili maximum pre úspech a oplatilo sa. Sám som bol prekvapený, s akým pokojom som štartoval v porovnaní s utorkom," zneli slová strieborného Jakuba Kraka.

ZJAZDOVÉ LYŽOVANIE

Ženy - obrovský slalom - zrakovo znevýhodnené: 1. Henrieta Farkašová (navádzačka Natália Šubrtová, SR) 2:23,00 min, 2. Menna Fitzpatricková (nav. Jennifer Kehoeová, V. Brit.) +5,34 s, 3. Melissa Perrinová (nav. Christian Geiger, Aus.) +5,81


Ženy - obrovský slalom - stojace: 1. Marie Bochetová (Fr.) 2.22,92 min, 2. Andrea Rothfussová (Nem.) +2,26 s, 3. Mollie Jepsenová (Kan.) +2,80, 5. Petra Smaržová (SR) +8,14


Muži - obrovský slalom - zrakovo znevýhodnení: 1. Giacomo Bertagnolli (nav. Fabrizio Casal, Tal.) 2:10,51 min, 2. Jakub Krako (nav. Branislav Brozman, SR) +5,08 s, 3. Mac Marcoux (nav. Jack Leitch, Kan.) +7,00, 4. Miroslav Haraus (nav. Maroš Hudík, SR) +7,16, 5. Marek Kubačka (nav. Mária Zaťovičová, SR) +8,42


Muži - obrovský slalom - stojaci: 1. Theo Gmur (Švaj.) 2:12,47 min, 2. Alexej Bugajev (NPŠ) +1,02 s, 3. Alexis Guimond (Kan.) +1,20, 4. Martin France (SR) +2,33.

Chuť po medaile

Víťaz utorkovej superkombinácie Miroslav Haraus bol v stredu tesne štvrtý. "Dnes som túžil po striebre, keďže v Pchjongčchangu som už získal zlato aj bronz. Preteky boli dobre rozbehnuté, v druhom kole sme chceli zatlačiť na vedúceho Taliana. Nevyšla mi jazda a urobil som chybu, ktorá ma stále pódiové umiestnenie, poznamenal smutný Miroslav Haraus.

Úplne nevidiaci Marek Kubačka obsadil 5. miesto. "Chuť po medaile bola veľká, rovnako aj šanca na ňu. Dosiahol som svoj najlepší výsledok na paralympiáde, takže som skôr spokojný ako nie. Veril som si trochu na viac, pretože táto sezóna bola pre mňa najlepšia v obráku za celú kariéru. Okolnosti však boli trochu náročnejšie, kopec je technickejší s množstvom rovín, čo je pre mňa ťažký chlebík. Mohlo to byť lepšie, ale aj horšie. Asi je lepšie byť piaty ako štvrtý, štvrté miesto športovca bolí najviac," povedal Marek Kubačka.

Slovensko malo medailové ambície v obrovskom slalome aj v kategórii stojacich. Petra Smaržová napokon v súčte oboch kôl skončila piata. "Tajne som dúfala, že niečo v druhom kole stiahnem, minimálne pre svoj dobrý pocit. Štvrté miesto by ma však asi mrzelo viac ako piate. Nepohla som s tým tak, ako som chcela. Mala som lepší pocit z druhej jazdy, ale čas to tak neukázal,“ zhodnotila Petra Smaržová, vo vlasoch tiež so stužkou ľudových motívov Martin France bol tesne štvrtý. "Z mojich troch štvrtých miest na paralympiáde ma toto bolí asi najviac. Nemôžem súperiť so zdravšími chalanmi, nedá sa to. V druhom kole som to pustil na maximum, takže nemám slov. Zaspávať sa mi bude ťažko a vo štvrtok asi nevyleziem z postele, možno ani v piatok, poznamenal smutným hlasom Martin France.

CURLING NA VOZÍKU

Slovensko (skip Radoslav Ďuriš, Monika Kunkelová, Peter Zaťko, Dušan Pitoňák, Imrich Lyócsa) 2:9 po 7. zmene (0:2, 1:0, 0:2, 0:1, 1:0, 0:1, 0:3, X)
Slovensko (skip Radoslav Ďuriš, Monika Kunkelová, Dušan Pitoňák, Peter Zaťko, Imrich Lyócsa) - Kanada (hrá sa o 19.35 h miestneho času /11.35 h SEČ/).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok