Na ktorý je najťažšie vyliezť? Trump kontroloval prototypy múrov

TA3 TASR
13.3.2018 22:30

Americký prezident Donald Trump si počas utorkovej návštevy Kalifornie prezrel prototypy múra, ktorý chce postaviť na hraniciach s Mexikom. V kalifornskom San Diegu mu predstavili osem prototypov postavených v blízkosti mexickej hranice, vysokých deväť metrov.

Prezident sa počas prehliadky opýtal, na ktorý z modelov je najťažšie vyliezť. Vyjadril presvedčenie, že niektoré časti Kalifornie, najľudnatejšieho štátu USA, zúfalo potrebujú pohraničnú bariéru, ktorá by zastavila prílev nelegálnych migrantov. Trump počas prehliadky prototypov kritizoval tiež migračnú a daňovú politiku štátu Kalifornia. Skutočnosť, že kalifornské úrady poskytujú útočisko prisťahovalcom bez platných dokladov, ohrozuje podľa prezidenta celú krajinu.

Odsúdil tiež vysoké dane, ktoré sú podľa neho v Kalifornii dva až trikrát vyššie, než by mali byť. Šéf Bieleho domu naproti tomu adresoval slová uznania mexickému prezidentovi Enriquovi Peňovi Nietovi. Označil ho za "úžasného chlapíka" a ich vzájomný vzťah označil za "výborný". Obaja sa podľa neho pokúšajú pracovať na tom, aby prekonali sporné otázky vo vzťahoch oboch krajín.

Vzťahy USA a Mexika poškodili plány na vybudovanie pohraničného múru, predovšetkým Trumpove vyhlásenia o tom, že by náklady na jeho výstavbu malo pokryť Mexiko. Prezident Peňa Nieto trvá na tom, že jeho vláda za Trumpov múr platiť nebude.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok