SaS nebude chodiť do pléna, Fica obvinili z paktovania s Kotlebom

TA3 SITA TASR ČTK
13.3.2018 15:57

Po dvoch týždňoch na Slovensku vyvrcholila politická kríza a vládna koalícia sa otriasa v základoch. Po masových protestoch a po vážnych podozreniach z prepojenia politiky a organizovaného zločinu skončil minister vnútra Robert Kaliňák a Most napriek tomu zaviazal svoje vedenie rokovať o predčasných voľbách. To postavilo premiéra Roberta Fica do nezávideniahodnej situácie. Aktuálne udalosti s vami sledujeme online.

Online sme ukončili.

17:30 Nezaradení poslanci Peter Marček a Rastislav Holúbek zrejme podržia vládu pri jej odvolávaní. Marček na otázku, či bude hlasovať v prospech vlády, povedal najskôr, že nezahlasuje. Potom sa opravil a povedal, že sa rozhodne pri hlasovaní. Nakoniec doplnil, že asi najrozumnejšie by bolo vládu podržať. "Myslím si, že je to asi to najrozumnejšie, čo v tomto momente môžeme urobiť."

Holúbek rovno povedal, že asi podporí túto vládu. "Bola zvolená demokraticky," podotkol. Na otázku, či podporia predčasné parlamentné voľby, Marček povedal, že chcú "ako nezaradení poslanci dovládnuť". Ak by k predčasným voľbám došlo, Marček a Holúbek majú plán. "Máme pripravenú stranu, s ktorou chceme ísť," povedal Marček.

16:40 Z úradu vlády reagovali na slová Igora Matoviča, že premiér rokuje s Kotlebom. "Je to absolútna lož, ako je to už v prípade Igora Matoviča zvykom," uviedol tlačový a informačný obor. Informáciu odmietol aj podpredseda Kotleba-ĽSNS Milan Uhrík: "V súvislosti s politickou krízou, ktorá prebieha po vražde Jána Kuciaka, nedošlo k žiadnemu stretnutiu predstaviteľov Smeru-SD s predstaviteľmi ĽSNS."

15:55 SaS sa nebude zúčastňovať zasadania parlamentu až po pondelka, kedy sa uskutoční mimoriadna schôdza, na ktorej bude premiér čeliť odvolávaniu z funkcie. Predstavitelia opozičnej strany to oznámili na tlačovej konferencii.

15:45 Premiér Robert Fico sa podľa lídra OĽANO Igora Matoviča dnes ráno stretol s predsedom ĽSNS Mariánom Kotlebom. Informácie získal od ľudí blízkych Smeru-SD. Matovič je presvedčený, že témou stretnutia bola prípadná tichá podpora Ficovej menšinovej vláde zo strany ĽSNS.

15:40 Mimoparlamentné KDH a SMK sú za predčasné parlamentné voľby v čo najkratšom čase. Súčasná vláda totiž podľa nich stratila dôveru ľudu, dôkazom majú byť jeho zhromaždenia v uliciach miest.

14:50 Nedostatok poslancov v pléne parlamentu bráni plynulému rokovaniu. Podpredsedovia parlamentu pre nedostatok poslancov museli už párkrát dať päťminútovú prestávku. V pléne pri predkladaní zákonov chýbajú aj niektorí ministri.

Napríklad ministra hospodárstva Petra Žigu, ale aj podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho zastúpil minister zdravotníctva Tomáš Drucker.

14:25 Koalícia sa rozpráva aj o možnosti výmeny premiéra Roberta Fica, pripustil predseda SNS Andrej Danko, podľa ktorého stále nie je zavrhnutá téma zásadnej rekonštrukcie vlády. Dohoda v koalícii však stále nie je ani na predčasných voľbách. Rokovania vraj pokračujú.

13:20 Beblaveho návrh nebol schválený. Rovnako dopadol aj návrh Igora Matoviča, ktorým chcel zistiť od SIS, kedy presne odhalila bezpečnostné riziká týkajúce sa talianskej mafie na Slovensku.

13:10 Strana SaS, ako už predtým sľúbila, sťahuje zo schôdze všetky svoje legislatívne návrhy. Miroslav Beblavý navrhol stiahnuť všetky vládne návrhy, keďže podľa neho koalícia už nefunguje. Opozičníci sú presvedčení, že jediné, o čom by malo plénum rokovať, je návrh ústavného zákona o skrátení volebného obdobia.

13:05 Bugár otvoril 28. schôdzu parlamentu, ktorý si v úvode minútou ticha uctil pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Zákonodarcovia sa potom prezentovali, parlament bol uznášaniaschopný.

12:40 Kontroverzného talianskeho podnikateľa z východného Slovenska Antonina Vadalu opäť zadržali. Súd v Benátkach naňho vydal európsky zatýkací rozkaz. Vadalu "preslávil" článok zavraždeného novinára Jána Kuciaka, v ktorom ho popisoval ako muža napojeného na kalábrijskú mafiu.

12:30 Andrej Hrnčiar napriek včerajšiemu rozhodnutiu Mosta tvrdí, že v hre je stále aj rekonštrukcia vlády, hoci zásadná.

12:30 Národniari z SNS už hovorili o dátumoch prípadných predčasných volieb. Pripravení sú aj na letný termín, možné je aj spojenie s komunálnymi voľbami. Všetko však bude závisieť od dohody koaličných lídrov a ďalšieho vývoja situácie. Potvrdil to prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška.

"Hľadali sa dátumy," uviedol Paška, podľa ktorého ak by malo dôjsť k predčasným voľbám, mohol by sa nájsť čo najskorší termín. "Sme pripravení aj na letný termín, ale musíme vedieť, či bude podpora," doplnil s tým, že je možné aj spojenie s komunálnymi voľbami.
Podľa Pašku sa čaká na dohodu lídrov.

12:20 Hnutie OĽaNO chce rokovať s opozičnými parlamentnými aj mimoparlamentnými stranami o spoločnom postupe v predčasných parlamentných voľbách. Podľa jeho lídra Igora Matoviča totiž po dvadsiatich rokoch dozrel čas na nové SDK. Cieľom hnutia je zabezpečiť, aby v nadchádzajúcich voľbách neprepadli státisíce hlasov, ako sa to stalo v posledných parlamentných voľbách v roku 2016.

12:10 Šéfovia koaličných zoskupení SNS a Most-Híd Andrej Danko a Béla Bugár sa presunuli po debatách z parlamentu na úrad vlády, kde zasadla Koaličná rada. Už od rána tu o vzniknutej situácii diskutovalo vedenie Smeru-SD, o výsledkoch zatiaľ neinformovali. V NR SR medzitým debatovali aj jednotlivé poslanecké kluby.

11:55 "Treba zanalyzovať všetky možné alternatívy. Keď si zoberiete počty v parlamente, je jasné, že alternatívou nie sú len predčasné voľby. Je možné, že predčasné voľby sú najpravdepodobnejšia alternatíva, ale rokovania sa ešte neskončili," povedal novinárom poslanec Ján Podmanický zo Smeru pred rokovaním poslaneckého klubu strany. Treba si podľa neho počkať na ďalší vývoj a jasný postoj všetkých koaličných strán. Na otázku, či je možné, že predčasné voľby nebudú, povedal, že je možné všetko. Nepovedal, či je Smer ochotný prípadne vládnuť aj s podporou kotlebovcov alebo vymeniť Most za inú stranu.

Poslanec Smeru Michal Bagačka predčasné voľby odmieta. "Môj osobný názor je, že predčasné voľby by nemali byť, lebo vražda dvoch mladých ľudí bola zneužitá," povedal Bagačka. Vedenie strany podľa jeho slov rokuje, uzavreté nie je nič. Rovnako má rokovať koaličná rada. Jaroslav Baška tiež nechcel hovoriť nič predtým, ako sa dohodnú stranícke orgány.

11:10 Opozícia uvažuje, že na začiatku schôdze vyskúša, či má koalícia v pléne dosť hlasov. "Asi spravíme nejakú obštrukciu," povedal po rokovaní poslaneckého grémia šéf Sme rodina Boris Kollár. Podľa jeho slov parlament ale bude potom rokovať. Predsedníčka klubu OĽaNO Veronika Remišová nechcela byť konkrétnejšia. "Dohodneme sa na spoločnom postupe a budeme informovať," povedala.

Poslanci si na úvod schôdze uctia minútou ticha zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Dohodli sa na tom na poslaneckom grémiu.

11:05 Predčasné voľby sú poctivým riešením pre Slovensko, povedal predseda KDH Alojz Hlina s tým, že vláda Roberta Fica stratila dôveru "v dome, krajine aj v medzinárodnom prostredí". „Zo Slovenska sa smejú aj v Kolumbii," uviedol. Zároveň skonštatoval, že súčasnému predsedovi vlády už v Bruseli ruku nikto nepodá. Práve voľby podľa Hlinu môžu prinavrátiť novej vláde dôveru a legitimitu a hnutie je pripravené do volieb ísť. 

Hlina dúfa, že KDH bude po voľbách "veľmi silnou súčasťou politickej scény". Zároveň skonštatoval, že mu v súčasnej dobe chýba spoločné vyhlásenie opozície. Opozičné strany by sa preto mali stretnúť a zadefinovať spoločný postup. "Aby sme vyslali signál do spoločnosti, že alternatíva existuje a je ju z čoho vytvoriť," povedal.

10:45 Andrej Danko stanovil termín mimoriadneho rokovania, na ktorom budú poslanci v parlamente odvolávať premiéra Roberta Fica. Pokúsia sa o to v pondelok od deviatej ráno. Ak by Fica odvolali, padla by celá vláda.

10:05 Aj mimoparlamentné strany Spolu a Progresívne Slovensko vítajú rozhodnutie strany Most-Híd podporiť predčasné parlamentné voľby. Zároveň vyjadrujú presvedčenie, že pre voličov budú v nových voľbách relevantnou alternatívou súčasnej politickej garnitúre.

10:00 O situácii aktuálne rokuje na úrade vlády aj Smer. Členovia najvyššieho vedenia už postupne prichádzajú.

10:00 Akékoľvek úvahy o stanovení termínu predčasných parlamentných volieb sú nateraz predčasné. SNS o nich bude rokovať až vtedy, ak dôjde k pádu vlády, resp. jej nefunkčnosti, prípadne k nefunkčnosti koalície. Na sociálnej sieti to napísal líder SNS Andrej Danko. Zároveň berie na vedomie rozhodnutie koaličného partnera Most-Híd, že rekonštrukcia vlády je už uzavretá možnosť.

09:30 Parlament by mal popoludní o 13:00 začať marcovú schôdzu diskusiou o údajnom zneužívaní Vojenského obranného spravodajstva v prospech SaS v období ministrovania Ľubomíra Galka. Jej priebeh je však otázny. Ako už avizovala opozičná strana SaS, všetky svoje návrhy zákonov z rokovania tejto schôdze stiahne a nebude sa zúčastňovať na legislatívnom procese.

09:00 Rozhodnutie strany Most-Híd rokovať o predčasných parlamentných voľbách a v prípade nedosiahnutia dohody opustiť koalíciu, je rozhodnutím, ktoré strana musela prijať, aby zabránila vlastnému rozpadu. Upozornil na to politológ Juraj Marušiak.

08:30 Opozícia víta rozhodnutie Mosta-Híd. Podľa SaS fakticky znamená pád vlády, podľa OĽaNO ide o zadosťučinenie pre všetkých slušných ľudí na Slovensku.

08:00 Slovensko sa zobudilo do novej politickej reality. Most-Híd chce predčasné voľby, rozhodla sa tak Republiková rada strany. Béla Bugár začne rokovanie so svojimi koaličnými partnermi. Ak sa na skrátení volebného obdobia spoločne nedohodnú, Most z koalície vystúpi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok