Parlamentné voľby v Kolumbii sú skúškou postoja k povstalcom

TA3 TASR
11.3.2018 15:50

V juhoamerickej Kolumbii sa začali parlamentné voľby. Hlasovanie je vnímané ako skúška postojov verejnosti k mierovému procesu s povstaleckou organizáciou FARC, ktorej nová politická strana má zaručených najmenej desať kresiel v Kongrese, informovala agentúra DPA.

Parlamentné voľby v Kolumbii sú skúškou postoja k povstalcom
SITA/AP

Približne 36 miliónov oprávnených voličov si v krajine volí 166 poslancov do Snemovne reprezentantov a 102 senátorov zo zoznamov, ktoré predložila viac ako desiatka strán. Podľa analytikov je ťažké predpovedať úspech strany Demokratické centrum, ktorú založil bývalý kolumbijský prezident Álvaro Uribe. Ten viedol kampane proti mierovej dohode z novembra 2016.

Ak strana Demokratické centrum vezme väčšinu hlasov miernejším stranám, ktoré sú súčasťou stredopravicovej koaličnej vlády úradujúceho prezidenta Juana Manuela Santosa, mohla by mierovú dohodu začať pozmeňovať alebo ju dokonca zvrátiť, píše DPA. Vo voľbách kandiduje aj strana Alternatívne spoločné revolučné sily (FARC), ktorá sa na politickú stranu pretransformovalo z niekdajšieho povstaleckého hnutia Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (taktiež FARC).

Začiatkom februára po násilných protestoch strana FARC z bezpečnostných dôvodov pozastavila svoju predvolebnú kampaň. Povstalci z Revolučných ozbrojených síl Kolumbie podpísali v júni 2016 s vládou dohodu o zastavení bojov, čím sa skončila vyše 50 rokov trvajúca občianska vojna v Kolumbii, ktorá si vyžiadala viac než 220.000 obetí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok