Fotogaléria: Ako sa naplnili námestia na Slovensku

TA3
9.3.2018 20:34

Tisícky ľudí naplnili námestia po celom Slovensku. Demonštrácie zvolali občianski aktivisti, ktorí stáli aj za minulotýždňovými spomienkovými zhromaždeniami za novinára Jána Kuciaka a jeho partnerku Martinu Kušnírovú.

Fotogaléria: Ako sa naplnili námestia na Slovensku
SITA

Najväčšia demonštrácia v Bratislave

V slovenskej metropole ide o najväčšiu demonštráciu od protikomunistickéhých mítingov v roku 1989. Demonštranti skandovali: "Dosť bolo Fica!", "Odstúpiť" a "Chceme slušné Slovensko". Rovnako ako v roku 1989 sa využívalo štrnganie kľúčmi a aj rapkáče.

Na bratislavskom Námestí SNP vystúpilo niekoľko rečníkov, vrátane emeritného arcibiskupa Róberta Bezáka, sestry Jána Kuciaka Márie či herca Roba Rotha.

V Banskej Bystrici zapaľovali sviečky pri stĺpe

Banskobystrické Námestie SNP zaplnilo viac ako 4000 ľudí. Je to minimálne raz toľko než uplynulý týždeň.  Protestujúci dav skandoval, pískal a štrngal kľúčmi, aby "odzvonil" súčasnej vláde.  Účastníci aj tento piatok zapaľovali pri Morovom stĺpe sviečky za zavraždenú dvojicu a na Úrade Banskobystrického samosprávneho kraja od ich smrti stále veje čierna zástava.

V Prešove vystúpila matka

Na prešovskom zhromaždení Postavme sa za slušné Slovensko vystúpila v piatok podvečer matka zavraždenej Martiny, Zlatica Kušnírová z neďalekých Gregoroviec. Apelovala na vyšetrovateľov, aby našli skutočných vrahov dcéry Martiny Kušnírovej a jej snúbenca, novinára Jána Kuciaka. Aby vypátrali, kto za týmto ohavným činom stál. Poďakovala sa prítomným za spolupatričnosť v ich zármutku a požiadala verejnosť o ďalšiu podporu.

Prehlásila, že politické súboje o moc ju nezaujímajú. V súvislosti s vyšetrovaním má viacero pochybností, pretože podľa jej slov od začiatku vyšetrovania je celý proces ešte viac komplikovanejší, ako bol na začiatku, do vyšetrovania sa angažovali ľudia, ktorí tam nemali čo robiť.

V Košiciach nestáli, ale pochodovali

V Košiaciach sa zišlo približne 15-tisíc ľudí. Ako uviedol moderátor, ľudia sem budú chodiť, kým vláda neodstúpi. Účastníci sa zhromaždili pri Dolnej bráne a potom pokojne pochodovali po jednej strane košickej Hlavnej ulice a po druhej strane sa vracali k Dolnej bráne. K prítomným sa prihovoril kňaz Peter Gombita. „Vymeniť vládu nie je až také ťažké. Ale bude treba zmeniť aj ľudí dole. Všetci sa musíme vrátiť k poctivému životu, k poctivej práci, čestnosti, k slušnosti a pravde, ak chceme zmenu. Pravda sa zabiť nedá, ľudský život áno, čo sa aj stalo,“ povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok