Zákon o zrušení trestnoprávnej imunity už pripravuje pracovný tím

TA3
5.5.2012 10:03

Poslanci Národnej rady SR by mali definitívne prísť o trestnoprávnu imunitu 1. septembra tohto roku. Právnu normu a s tým súvisiacu zmenu Ústavy SR má pripraviť pracovný tím, na vytvorení ktorého sa mal dohodnúť predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD) s opozíciou.

Zákon o zrušení trestnoprávnej imunity už pripravuje pracovný tím
SITA

Podľa Paškovho hovorcu Pavla Chovanca bude mať každá z parlamentných strán v tíme dvoch zástupcov. Tí majú "intenzívne a v duchu širokej politickej dohody pracovať na príprave ústavnej zmeny a príslušného zákona týkajúceho sa zrušenia trestnoprávnej imunity tak, aby boli navrhované zmeny prerokované na júnovej schôdzi v prvom čítaní".

Predseda poslaneckého klub SaS Juraj Miškov, ktorého strana vlastný návrh na zrušenie trestnoprávnej imunity predložila už na aktuálnu druhú schôdzu parlamentu, pre TASR uviedol, že o tomto kroku netreba diskutovať, ale konečne to už urobiť. "Keď sa urobí nejaká komisia, je to elegantný spôsob, ako niečo zamiesť pod koberec. Vnímam to ako vypúšťanie ďalších balónikov," podotkol Miškov. Či SaS svojich zástupcov do pracovného tímu vyšle, však jasne nepovedal. Miškov najskôr chce, aby sa hlasovalo o ich návrhu a následne je otvorený možnosti, aby sa ich právna norma v rámci druhého čítania zmenila tak, aby napokon získala ústavnú väčšinu.

Postup SaS, ktorá predložila návrh na zrušenie trestnoprávnej imunity, označil vládny Smer-SD za úder pod pás. Predsedníčka poslaneckého klubu Smeru-SD sa vyjadrila, že takéto neuvážené riešenie nepovažuje za šťastné. "Zmena ústavy si vyžaduje širšiu diskusiu. Hodnotím to ako politický trik, aby SaS mohla deklarovať, že Smer niečo hovoril a teraz to nechce podporiť. Nepovažujem to za korektné riešenie, aby to bolo predložené ako poslanecký návrh hneď na prvej schôdzi," zdôraznila Laššáková. Pripomenula, že Ústava SR bude mať v septembri 20 rokov a zaslúži si, aby sa k nej politici správali s úctou.

Líder Smeru-SD Robert Fico po parlamentných voľbách povedal, že je za zrušenie trestnoprávnej imunity poslancov. Jeho strana však v minulosti takéto návrhy pravice, na prijatie ktorých je potrebných aspoň 90 hlasov, nepodporila. Predseda SaS Richard Sulík už vyhlásil, že liberáli ponúkajú vládnemu Smeru-SD svojich 11 hlasov, ktoré potrebuje na ústavnú väčšinu, aby mohol trestnoprávnu imunitu zrušiť a zároveň znížiť počet poslancov Národnej rady SR zo 150 na 100. Podľa Sulíka sa už o týchto témach dosť hovorilo a je najvyšší čas prejsť k činom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok