Špirko podľa Kováčika porušil mlčanlivosť, prokurátorom zatiaľ zostáva

TA3 TASR
9.3.2018 15:37

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľ Špirko, ktorý avizoval podanie trestného oznámenia na ministra vnútra Roberta Kaliňáka a vysokopostavených policajných funkcionárov, naďalej pracuje ako prokurátor ÚŠP. Uviedol to v piatok na brífingu generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Podľa neho Špirko trestné oznámenie ešte nepodal.

Špirko podľa Kováčika porušil mlčanlivosť, prokurátorom zatiaľ zostáva
TASR/Marko Erd

"Nemám dôvod obhajovať ani ministra Kaliňáka, ani policajného prezidenta Gašpara a ani prokurátora Špirka. Nechceme spochybňovať informácie pána Špirka, ale spôsob, ako ich vo štvrtok prezentoval, nebol štandardný," povedal Čižnár. Podľa neho sa všetky Špirkove informácie preverujú. "Urobil to ako záhradnú párty, dovolil by som mu, aby urobil tlačovú konferenciu u nás," uviedol. Čižnár zdôraznil, že ako prokurátor je Špirko povinný zachovať mlčanlivosť o informáciách, ktoré sa dozvedel pri výkone svojej práce.

"Pán Špirko porušuje príkaz generálneho prokurátora o zbavení mlčanlivosti," zdôraznil v piatok špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Skritizoval a označil za veľmi závažné, že informácie o trestnom oznámení dal Špirko najprv médiám. "Neviem prečo tak konal a tak koná. Dnes neprišiel do práce," povedal špeciálny prokurátor. "Všetky informácie ohľadne pána Špirka sa preverujú," dodal.

Špirko bol už raz zbavený mlčanlivosti ako svedok. Prokurátor ÚŠP Vasiľ Špirko vo štvrtok avizoval podanie trestného oznámenie na ministra vnútra Roberta Kaliňáka a vysoko postavených policajných funkcionárov. Dôvodom je podozrenie z obzvlášť závažného zločinu sabotáže. Špirko v minulosti čelil viacerým trestným oznámeniam a disciplinárnemu konaniu, kde ho však oslobodili. Špirko má informáciu, že bola nariadená jeho diskreditácia ako "diskreditácia prokurátora v súvislosti s vecami, ktoré v tú dobu dozoroval, a to aj vrátane trestnej veci B.A. Haus".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok