Fotogaléria: Delegácia z europarlamentu prišla na miesto vraždy

TA3 SITA TASR
9.3.2018 15:25

Na Slovensko prišla delegácia z europarlamentu, ktorá prišla preveriť stav vecí po vražde novinára Jána Kuciaka a archeologičky Martiny Kušnírovej. Stretla sa s generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom, ale aj s ministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou či šéfom polície Tiborom Gašparom. členovia misie navštívili aj miesto vraždy vo Veľkej Mači, kde si uctili pamiatku oboch obetí.

Fotogaléria: Delegácia z europarlamentu prišla na miesto vraždy
SITA/Martin Havran

Na Slovensku existuje disproporcia medzi legislatívnym nastavením inštitúcií a tým, ako ich vníma verejnosť. Zhodli sa na tom ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) a zástupcovia Európskeho parlamentu s tým, že viac ako na legislatívu by sa Slovensko malo zamerať na zvýšenie ich dôveryhodnosti.

Žitňanská prijala v piatok misiu Konferencie predsedov politických skupín Európskeho parlamentu. Úvod aj záver stretnutia patrili diskusii o dôveryhodnosti inštitúcií. Zúčastnení sa zhodli na tom, že pokiaľ ide o naše legislatívne nastavenie, to korešponduje so štandardným legislatívnym nastavením v rámci európskeho priestoru. "Na druhej strane tu však existuje disproporcia medzi legislatívnym nastavením a vnímaním zo strany verejnosti. Preto viac ako na legislatívu je potrebné zamerať sa skôr na budovanie kapacít, kvalitu inštitúcií, a tým na zvyšovanie ich dôveryhodnosti vo vzťahu k verejnosti," informoval o schôdzke hovorca rezortu Peter Bubla.

Otázky europoslancov sa podľa Bublu dotýkali tém ako dôveryhodnosť súdnictva, nezávislosť súdnictva, postavenie a právomoci rezortu spravodlivosti so zreteľom na činnosť prokuratúry a polície. Venovali sa aj špecifickým otázkam transpozície smernice proti praniu špinavých peňazí a záruk, pokiaľ ide o nominácie Slovenskej republiky do orgánov Európskej prokuratúry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok